Zwartemeer verliest in Roden

RODEN - Zwartemeer moest aantreden bij promovendus Roden. Aangesteld als scheidsrechter was de heer Souisa waar Zwartemeer geen goede ervaringen mee heeft. Een ieder was op het hart gedrukt om geen commentaar te geven op de leiding omdat de heer Souisa voor elke mondelinge futiliteit de gele kaart trekt.

Het leek wel of de schaduw van de scheidsrechter beklemmend werkte op het spel van Zwartemeer. Veel passes kwamen niet aan en over het algemeen was Zwartemeer onmachtig om gevaarlijk te worden voor het doel. Wel was de eerste grote kans voor Zwartemeer, Leon Rijfkogel had alleen voor de keeper de hoek voor het uitkiezen maar schoot de bal in de handen van de keeper.

Roden heeft een leuke ploeg en werd een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Zwartemeer vooral met afstandsschoten. Ook hun aanvaller verscheen een keer voor het doel van Jeroen Lambers en had ook de hoek voor het uitkiezen maar schoot onvoldoende in zodat Jeroen redding kon bieden. Wel kwam Roden op voorsprong, een onderschepte pass van Zwartemeer werd snel naar voren gespeeld en twee Roder aanvallers konden alleen op Jeroen af. Via een simpel tikje breed kon de tweede aanvaller vervolgens de 1-0 aantekenen.

Zwartemeer probeerde vervolgens iets aan de achterstand te doen maar was onmachtig voorin en Roden kreeg meer ruimte om aan te vallen. Gescoord werd er voor rust niet meer. Wel was er het begin van de kaartenregen van scheidsrechter Souisa. Bas de Vries vroeg om uitleg over een bepaalde beslissing en werd met geel beloond.

Na rust eenzelfde beeld, een onmachtig Zwartemeer en een gevaarlijk Roden. Roden schoot eerst nog een levensgrote kans op de paal maar kwam in de 80e minuut wel op 2-0 via een eenvoudige kopbal die uit een voorzet kwam. Uit teleurstelling reageerde Jeroen Lambers verbaal waarop hij geel kreeg. Scheidsrechter Souisa riep hem vervolgens als een klein kind bij hem op 20 meter afstand.

Aangezien Jeroen de andere kant op keek, kreeg hij zijn 2e geel en kon vertrekken. Ranil Briek was verontwaardigd over zoveel onrecht dat zijn verbale uitlating hem geel bezorgde en toen hij daar nogmaals op reageerde kreeg hij ook zijn 2e geel en kon ook vertrekken. Leider Dennis Lubben vroeg vervolgens waar de scheidsrechter mee bezig was en kon vertrekken, later maakte de scheidsrechter hier een rode kaart van.

Toen raakte scheidsrechter Souisa helemaal de draad kwijt, hij staakte om onbegrijpelijke reden de wedstrijd eenieder verbijsterd achterlatend. Blijkbaar kon iemand even later weer wat vernuft in de scheidsrechter praten en hervatte hij vervolgens weer de wedstrijd voor de nog te spelen 10 minuten. Met 9 man was Zwartemeer in het restant nog de betere ploeg, waarschijnlijk vond Roden het wel best, hun 2-0 voorsprong kwam niet meer in gevaar.

Voor Roden was het jammer dat de scheidsrechter het meest besproken was na de wedstrijd. Onbegrijpelijk is dat scheidsrechter Souisa 8 gele kaarten uitdeelt en een leider verwijderd van Zwartemeer, 6 voor commentaar, 1 voor het niet snel genoeg afstand nemen bij een vrije bal en 1 voor een ongelukkige handsbal, in een wedstrijd die zeer sportief was.

Beide partijen maakten wel overtredingen waarvan sommige geel waardig. Daar gaf de scheids echter niets voor. Sterker nog Roden kreeg helemaal geen kaart. Je zou bijna denken dat de heer Souisa iets heeft tegen Zwartemeer, waar we dat aan te danken hebben zal wel een raadsel blijven.