FC Emmen nog een puntje van Eredivisie verwijderd

EMMEN - De resultaten van de jeugd van FC Emmen.

SC Heerenveen B1-FC Emmen B1 1-3
FC Emmen B1 is door de 3-1 zege bij SC Heerenveen B1 nog een puntje van de eredivisie verwijderd. De Emmenaren hebben nog drie wedstrijden te gaan om dit ene puntje te bemachtigen. De Friezen vielen door het verlies af, FC Twente B1 en Brabant United B1 kunnen in theorie nog op gelijke hoogte komen maar moeten dan hun resterende vier duels winnen terwijl FC Emmen er drie moet verliezen. SC Heerenveen hanteerde vooral de lange bal, maar die haalde zelden de middellijn door de straffe wind die over het sportpark Skoatterwäld waaide. Aan de andere kant werd een treffer van Thom Scheper wegens buitenspel afgekeurd. Vlak voor de pauze drukte FC Emmen even flink door wat resulteerde in een aantal kansen, tot de weggewerkte bal bij Lorenzo Hindriks voor de voeten kwam. Van een meter of twintig haalde hij doeltreffend uit: 0-1.
Na de rust zette SC Heerenveen een tandje bij. FC Emmen kwam moeizaam onder de druk vandaan en moest in de 55e minuut de gelijkmaker toestaan. De Friezen wilden doordrukken, maar al vrij snel kwamen de Emmenaren weer op voorsprong. Uit een hoekschop scoorde Twan Berends in de 66e minuut zijn doelpunt, niet zoals gebruikelijk met het hoofd, maar met een listig hakje: 1-2. Nog geen drie minuten later zat FC Emmen B1 op rozen, door een doelpunt van Thijs Oosting, die op snelheid door de verdediging glipte: 1-3. De Friezen zagen het even niet meer zitten, maar rechtten nog een keer de ruggen. Vijf minuten voor het einde kreeg de thuisclub zelfs nog een strafschop toegewezen na een handsbal. Doelman Kjell Scherpen maakte zijn faam als penaltykiller waar en stopte de trap vanaf elf meter. Vervolgens stond niets meer het pakken van drie punten in de weg.
FC Emmen B1:
Kjell Scherpen; Lesley Osazee (76. Freddy Quispel), Jaymie Hemme, Twan Berends, Dorjani van der Heide; Rob Deiman, Lorenzo Hindriks (62. Thijs Dallinga), Thijs Oosting; Jearl Margaritha (47. Mathijs Verheul), Kjelt Engbers, Thom Schepers (79. Ronan Zwaagstra).

FC Emmen C1-Zeeburgia C1 0-1
De overwinning voor de gasten uit Amsterdam was wel verdiend. Zeeburgia dicteerde voor een groot gedeelte het gebeuren terwijl FC Emmen C1 pas in de slotfase in een beter resultaat begon te geloven. In de eerste helft moest de thuisclub het door middel van counters, die via Luciano Carty en Mark Ploeger liepen, doen maar kansen werden niet gecreëerd. De bezoekers leken in de 23e minuut te scoren toen de Emmer doelman een terugspeelbal in de handen pakte wat een vrije trap in de zestien tot gevolg had. Sjoerd Borg stopte vervolgens de inzet maar de rebound werd wel ingeschoten wat echter vanuit buitenspelpositie was geschied. Vijf minuten later was het wel raak. Uit een rebound scoorde Amsterdamse spits Khymo Scholing de 0-1. Na de rust kwam Kjetil Brand in het veld voor Jori Ebbinge zonder dat het spelbeeld wijzigde. De eerste bijna kans voor FC Emmen C1 ontstond na een uur spelen via een solo van Bas Aalderink die maar net tot hoekschop werd verwerkt. In de slotfase lukte de thuisclub het plotseling wel om druk te zetten. En er kwamen kansjes zoals een schot van grote afstand van Ben Scholte dat in een hoekschop eindigde. Het offensief kwam echter te laat om Zeeburgia op de knieën te kunnen krijgen.
FC Emmen C1:
Borg; Knol (53. Dijk), De Vries (60. Duinkerken), Luchies, Van der Vlag, Ebbinge (36. Brand), Deuring (50. Pichel), Ploeger, Aalderink, Scholte, Carty.

FC Emmen D1-AZ D1 1-5
AZ D1 is een topper in deze klasse zodat de kansen voor de Emmenaren niet al te hoog werden ingeschat. FC Emmen D1 begon echter best goed aan het duel en deed lange tijd niet onder voor de Alkmaarders. Maar toen AZ in de 20e en 28e minuut scoorde, waarmee de stand op 0-2 kwam, was de wedstrijd eigenlijk gelopen. Ook na rust was AZ niet echt in goede doen maar scoorde wel op de goede momenten. De 0-3 viel in de eerste minuut na de pauze. In de 45e minuut verkleinde Giel Fransen na aangeven van Boy Nijgh tot 1-3 maar daarna had FC Emmen D1 weinig meer in de melk te brokkelen en werd doelman Stijn Petiet, invaller voor de geblesseerde Hugo Fransen, nog twee maal gepasseerd. Ondanks het verlies is FC Emmen D1 inmiddels wel zeker van het klassenbehoud.
FC Emmen D1:
Petiet; Jansen, IJpelaar, De Roo, Mulder (Mansaray), Hulshof, De Jonge (Sieljes), Fransen (Slomp), Broers, De Vries (Meijles), Nijgh.

Rohda Raalte D1-FC Emmen D2 0-1
In de eerste tien minuten was FC Emmen D2 gretig in de duels en kwam na drie minuten al op een verdiende 0-1 na een mooie aanval die door Vincent de Munnik uitstekend werd afgerond. Hierna ontstond er meer evenwicht in de wedstrijd met matig voetbal van beide kanten. Na de rust was er nog maar één ploeg die voetbalde en dat was FC Emmen D2. Ondanks het overwicht en een aantal goede kansen scoorde FC Emmen D2 niet meer. Er werd opnieuw drie punten gehaald en hiermee werd officieus degradatie afgewend. In een competitie met dertien teams in de tweede divisie is een zesde plaats in de eindrangschikking nog mogelijk.