FC Emmen ondanks verlies toch zeker van play-offs

MAASTRICHT - De gezichten stonden treurig bij FC Emmen toen in de laatste minuut Bryan Smeets met een kogel in de bovenhoek MVV naar een 2-1 zege schoot. Het was vervolgens even rekenen toen de andere uitslagen binnen druppelden maar uiteindelijk was het resultaat dat de Maastrichtenaren helemaal niets aan hun zege hadden en FC Emmen zich officieel voor de play offs heeft geplaatst. Plaats drie in de eindrangaschikking zal het echter niet worden omdat Roda JC vijf punten voor staat met twee duels te gaan maar het zal vermoedelijk 4 of 5 worden waarbij FC Volendam de concurrent is. Voor het eerst sinds 2003 kan Emmen zich opmaken voor de nacompetitie. Dat het bij rust 0-1 stond was niet direct een afspiegeling van de krachtsverhouding. FC Emmen was bij fasen de betere ploeg en kreeg ook een aantal goede tot zeer goede mogelijkheden. MVV had er eentje maar dat was een hele goede. Een vrije trap in de negende minuut joeg Bryan Smeets vanaf een meter of dertig op de lat, de rebound had Dalian Maatsen eigenlijk voor het inleggen maar hij faalde door de bal over het doel te mikken. Twee minuten later deed FC Emmen, dat in de beginfase de bovenliggende partij was, voor hoe het wel moest. Cas Peters was de aangever en de weggewerkte bal werd vervolgens door Boy Deul over de doellijn geprikt.

Het begin was goed, hier wordt Boy Deul geknuffeld na zijn 0-1 in de elfde minuut.

Tim Siekman in de lucht niet te kloppen.

Cas Peters krijgt de bal niet langs doelman Jo Coppens.

In het laatste deel van de eerste helft was FC Emmen af en toe een beetje de grip op het duel kwijt dat op een afschuwelijk slecht veld werd gespeeld. Maar tot echt honderd procent kansen voor de Limburgers leidde het eigenlijk niet. Die bleven aan FC Emmen voorbehouden. Zo de mogelijkheid voor Cas Peters na een klein half uur spelen, hij tikte de bal over doelman Jo Coppens maar zag de bal vervolgens voorlangs rollen. En op slag van rust had Boy Deul de kans op 0-2 maar het was opnieuw net niet. Rust voor FC Emmen in de wetenschap zelf op koers te liggen terwijl een concurrent als FC Eindhoven moeite had met FC Oss en na een helft spelen niet verder dan 1-1 was gekomen.

Spanning op de Emmer bank. Joop Gall volgt het gebeuren met gesloten ogen.

Cas Peters een beetje ontredderd na negentig minuten.

Alexander Bannink is teleurgesteld na afloop, de schade zou evenwel meevallen (Foto"s: Gerrit Rijkens.)

FC Emmen stond er bij rust met 0-1 goed voor maar de thuisclub moest absoluut winnen om nog kans op de periodetitel te maken. Dat mislukte uiteindelijk omdat FC Eindhoven met 2-1 van FC Oss won maar de thuisclub draaide na de rust de Drenten behoorlijk de duimschroeven aan. FC Emmen kwam er aanvankelijk sporadisch uit en pas na een dik uur spelen verontrustte FC Emmen de thuisploeg via een geweldig schot van Jurjan Mannes dat net over zeilde. Een kwartier voor tijd ging het bij de bezoekers de verkeerde kant op. Alexander Bannink, doorgaans beter bekend als een perfecte strafschoppennemer, veroorzaakte nu zelf een strafschop door hands te maken. Stef Peeters schoot onberispelijk de gelijkmaker binnen. De slotfase was vervolgens ongemeen spannend met kansen over en weer. Cas Peters, hij is tegen Telstar wegens zijn vijfde gele kaart geschorst, had vijf minuten voor tijd kunnen scoren maar schoot in de handen van doelman Coppens. Even later noopte Roland Bergkamp de Belgische doelman van MVV tot een fraaie redding en de wedstrijd leek vervolgens gespeeld. Tot in de laatste minuut Bryan Smeets met een fraai schot de eindstand op 2-1 bepaalde Toch had Leandro Resida in de slotseconden nog voor 2-2 kunnen zorgen maar de afwerking was deze avond geen sterk punt bij de formatie van trainer Joop Gall.

MVV Maastricht-FC Emmen 2-1. 11. Deul 0-1, 74. Stef Peeters 1-1 (strafschop), 90. Smeets 2-1. Gele kaart: Stef Peeters (MVV), Bannink, Cas Peters (FC Emmen). Scheidsrechter: Liesveld. Toeschouwers: 4922.