FC Emmen komt tegen Roda JC een doelpuntje te kort

KERKRADE -Nog lang nadreunen in Emmen en wijde omgeving: zo dicht bij de finale om een eredivisie plek maar op het einde een doelpuntje te kort te komen. Onverdiend wellicht maar naar wie de meeste kansen krijgt of het beste voetbal speelt wordt niet gekeken. Het resultaat is het enige wat telt en daarin was Roda JC net iets bedrevener.

Het zal nog lang nadreunen in Emmen en wijde omgeving: zo dicht bij de finale om een eredivisie plek maar op het einde een doelpuntje te kort te komen. Onverdiend wellicht maar naar wie de meeste kansen krijgt of het beste voetbal speelt wordt niet gekeken. Het resultaat is het enige wat telt en daarin was Roda JC net iets bedrevener. De 2-2 uitslag was op zich geflatteerd maar FC Emmen beloonde zich niet. Een onbevredigend slot van een opmerkelijk seizoen.

Emmen begon in opperbeste stemming aan de belangrijkste wedstrijd van de club in jaren. Minimaal verlies in de thuiswedstrijd tegen Roda JC hoefde immers niet onoverkomelijk te zijn. Zaak was wel goed geconcentreerd van start te gaan maar dat voornemen ging al na ruim zes minuten de mist in. Een breedtepassje van Tim Siekman op de eigen helft richting Boy Deul mislukte omdat laatstgenoemde onderuit gleed. Aan de linkerkant profiteerde Raymond Gyasi van de misser en schoot diagonaal langs doelman Marko Meerits raak: 1-0.

Een onnodige tegenvaller die FC Emmen al snel in een bijna hopeloze situatie verzeild deed raken. Minimaal drie keer scoren, uiteraard zonder een verdere tegengoal, heeft de ploeg in de competitie wel vaker gepresteerd maar in dit soort duels is dat niet gebruikelijk. Maar na een klein half uur begon de zon weer een beetje te schijnen voor de Emmenaren dankzij een wonderschone treffer van Boy Deul die even daarvoor na een fout van Van Hyfte al rakelings naast had geschoten. In de 25e minuut legde hij vanaf een kleine dertig meter aan en liet de arme doelman Van Leer volstrekt kansloos: 1-1.

Boy Deulgaat uit zijn dak na de -1 te hebben gescoord.

Roland Bergkamp wordt stevig op de huid gezeten.

De 'tweeling' Joop Gall en Andre Mulder (Foto's: Bennie Wolbers).

Boy Deul was er op gebrand een betere wedstrijd te spelen dan de vrijdag er voor hoewel zijn start in Kerkrade niet florissant was. Maar hij
ontpopte zich in aanvallend opzicht langzamerhand tot de beste man van FC Emmen in de eerste helft. In de 33e minuut was hij dicht bij de 1-2 met een van zijn befaamde vrije trappen maar Benjamin van Leer kreeg er nog net een hand tegen aan. Dat herhaalde zich op slag van rust nogmaals. Het liep goed met FC Emmen tegen een Roda JC dat steeds verder achteruit moest. Maar net toen iedereen zich opmaakte voor een 1-1 ruststand, ging Leandro Resida zich op eigen helft te buiten aan een risicovolle en desastreuze omhaal die tot gevolg had dat Mitchel Paulissen opeens een vrije kans kreeg en die ook benutte: 2-1. Verbijstering en ongeloof bij de Drentse formatie die vrijwel onmiddellijk daarna de kleedkamer kon opzoeken.

Na een helft spelen was de uitgangspositie voor FC Emmen nochtans zeker niet hopeloos. Om met één doelpunt verschil te winnen waren immers twee doelpunten voldoende tegen dit zeker niet imponerende Roda JC. De Limburgers hadden echter wel twee persoonlijke fouten genadeloos afgestraft en die gelegenheid moest FC Emmen de thuisploeg natuurlijk niet meer geven. Maar al na dertig seconden leidde matig uitverdedigen voor een kans voor Tom van Hyfte die daar echter geen gebruik van maakte. Drie minuten later was Boy Deul aan de zijlijn niet te houden, passeerde twee man en gaf af op Cas Peters die echter hoog over mikte. FC Emmen bleef er in geloven en dat had in de 56e minuut bijna tot 2-2 geleid toen Roland Bergkamp uit een hoekschop van Frank Olijve een uitstekende kopkans kreeg maar het doel op een metertje miste.

In het laatste half uur was het een strijd waarin FC Emmen tot het uiterste ging. Scheidsrechter Bas Nijhuis kwam open en oren te kort om het duel in goede banen te blijven leiden en strooide links en rechts met geel. FC Emmen gedijde in deze sfeer maar was voorlopig ongelukkig in de afwerking. Een goede poging van Leandro Resida eindigde in een hoekschop. Een vrije trap van Deul leidde tot volslagen paniek in de Roda defensie en Luis Pedro leek de bal maar voor het intikken te hebben maar raakte de paal. In de 71e minuut viel de lang verwachte en verdiende gelijkmaker. Via Resida en Bakkati werd Bergkamp aangespeeld die van dicht bij intikte: 2-2. De race was weer helemaal open.

In de slotfase ging FC Emmen trainer Joop Gall over tot ingrijpende wissels. Cendrino Misidjan ging in de spits spelen en ook de in de competitie maar zelden meer ingebrachte Elson Almeida en Soufiane Laghmouchi kwamen binnen de lijnen. Het leek er bijna op dat FC Emmen de strijd had opgegeven maar dat was natuurlijk niet de bedoeling. Misidjan kwam zelfs nog tot een paar gevaarlijke schoten en een kopbal in de extra tijd maar de tijd verstreek en die dertigjarige droom van de eredivisie werd maar niet verwezenlijkt. Roda JC kraakte aan alle kanten en moest nog vijf minuten extra tijd doorstaan om zich het ontketende FC Emmen van het lijf houden. Laghmouchi had nog geschiedenis kunnen schrijven met een omhaal maar die ging naast. Na 95 minuten was de bijna nachtmerrie voor Roda JC ten einde en moest FC Emmen zich tevreden stellen met een eervol besluit van een mooi seizoen.

Roda JC-FC Emmen 2-2. 7. Gyasi 1-0, 25. Deul 1-1, 45. Paulissen 2-1, 72. Bergkamp 2-2. Scheidsrechter: Nijhuis. Gele kaart: Paulissen, Ramos (Roda JC), Bergkamp, Luis Pedro, Vossebelt, Seip (FC Emmen). Toeschouwers: 13.000

Roda JC: Van Leer; Van Peppen, Ramos, Swinkels, Monteyne, Van Hyfte (75. Dijkhuizen), Paulissen, Faik, Jansen, Höcher (85. Biemans), Raimond Gyasi (84. Edwin Gyasi)
FC Emmen: Meerits; Bakkati (83. Almeida), Luis Pedro, Seip (80. Misidjan), Siekman, Resida (83. Laghmouchi), Vossebelt, Olijve, Deul, Bergkamp, Peters. (zie ook het fotoboek)