FC Emmen krijgt forse draai om de oren

ALMERE - Het was groot feest in het Yanmar stadion te Almere. De plaatselijke profclub had als enige in de Jupiler League nog geen wedstrijd gewonnen en maakte deze avond resoluut een einde aan die beroerde serie.

De tegenstander die dit mede mogelijk had gemaakt was FC Emmen dat deze avond totaal geen indruk maakte. De 4-0 nederlaag had nog wel hoger kunnen uitvallen, zo zeer viel de krachtsverhouding in het voordeel van Almere City FC uit.

FC Emmen begon zoals een beetje mocht worden verwacht in de opstelling waarin het de laatste drie competitieduels ongeslagen was gebleven. Dat ondanks de terugkeer van Erixon Danso en Boy Deul. Het zal niet de reden zijn geweest om het duo na terugkeer van een blessure op de bank te laten beginnen, maar het bewijs dat met het getalenteerde duo in de basis alles beter gaat is ook nog niet echt geleverd. Immers met Deul en Danso in de basis verloor FC Emmen drie op een rij. Aan hun individuele capaciteiten hoeft evenwel niet te worden getwijfeld.

Almere City FC ondergaat momenteel de slechtste start in de clubgeschiedenis maar het door blessures verzwakte elftal van trainer Maarten Stekelenburg maakte het FC Emmen in de eerste helft niet gemakkelijk. De Emmenaren kregen weinig ruimte waardoor het aantal kansen aan de geringe kant was. Eigenlijk de eerste mogelijkheid was een goed schot van Jurjan Mannes dat maar net de goede richting miste. Vier minuten later, in de 29e minuut was Raymond Gyasi ook dicht bij de openingstreffer maar raakte in goede positie op de rand van de zestien de bal volkomen verkeerd waardoor de kans verloren ging. Almere City FC deed het kort daarop beter. In de 31e minuut werd Pelle van Amersfoort met een dieptepass bediend en de huurling van sc Heerenveen was de verdedigers inclusief doelman Telgenkamp te rap af: 1-0.

FC Emmen kon voor de 1-0 nog niet overtuigen en dat bleef ook na de openingstreffer zo. Bovendien werd het een minuut voor rust met een rode kaart bediend. Net buiten de hoek van de zestien haalde Derre Kwee volgens scheidsrechter Martens zijn tegenstander onderuit. Gezien de plaats van handeling leek de overtreding niet voor rood in aanmerking te komen omdat van een mogelijke vrije doortocht naar het Emmer doel geen sprake leek te zijn. Martens oordeelde evenwel anders en daar moest FC Emmen het mee doen. Een man minder terwijl het al moeite had om aan te haken bij het goed storende Almere City FC voorspelde weinig goeds voor de tweede periode.

FC Emmen, waar Frank Olijve de positie van Derre Kwee had overgenomen, ging de tweede helft van start met Jordy van Deelen voor Gaby Jallo die geen fitte indruk maakte en in Enzo Boldewijn een lastige tegenstander had. Nog geen Danso of Deul dus maar de tweede helft was amper begonnen of de noodzaak het tweetal in te zetten begon zich steeds nadrukkelijker af te tekenen.

In de tweede minuut veroorzaakte Raymond Gyasi net buiten de zestien een vrije trap. Centrale verdediger Abdel Metalsi joeg die vervolgens feilloos langs doelman Telgenkamp: 2-0. Het onthutste FC Emmen had kort daarop nog meer goals om de oren kunnen krijgen ware het niet dat Dennis Telgenkamp een paar geweldige reddingen verrichtte.

FC Emmen legde zich echter niet bij de dreigende nederlaag neer en vocht terug. Na een uur spelen werd een vrije trap van Jurjan Mannes nog gestopt door Agil Etemadi en een halve minuut later had de doelman geluk toen een inzet van Marnix Kolder de paal trof. Het werd tijd voor FC Emmen om de hulptroepen in te schakelen en in de 63e minuut verschenen dan Erixon Danso en Boy Deul in het veld voor Jurjan Mannes en Marnix Kolder die geen potten had kunnen breken.

Tien tegen elf is niet altijd een kansloos verhaal maar dat werd het wat FC Emmen betreft wel. Almere City maakte namelijk zonder aarzelen gebruik van de counter mogelijkheden via treffers van Pelle van Amersfoort en Sven Braken waardoor het een klein kwartier voor het einde 4-0 stond. FC Emmen heeft iets om over na te denken.

FC Emmen, waar Frank Olijve de positie van Derre Kwee had overgenomen, ging de tweede helft van start met Jordy van Deelen voor Gaby Jallo die geen fitte indruk maakte en in Enzo Boldewijn een lastige tegenstander had. Nog geen Danso of Deul dus maar de tweede helft was amper begonnen of de noodzaak het tweetal in te zetten begon zich steeds nadrukkelijker af te tekenen. In de tweede minuut veroorzaakte Raymond Gyasi net buiten de zestien een vrije trap. Centrale verdediger Abdel Metalsi joeg die vervolgens feilloos langs doelman Telgenkamp: 2-0. Het onthutste FC Emmen had kort daarop nog meer goals om de oren kunnen krijgen ware het niet dat Dennis Telgenkamp een paar geweldige reddingen verrichtte.

FC Emmen legde zich echter niet bij de dreigende nederlaag neer en vocht terug. Na een uur spelen werd een vrije trap van Jurjan Mannes nog gestopt door Agil Etemadi en een halve minuut later had de doelman geluk toen een inzet van Marnix Kolder de paal trof. Het werd tijd voor FC Emmen om de hulptroepen in te schakelen en in de 63e minuut verschenen dan Erixon Danso en Boy Deul in het veld voor Jurjan Mannes en Marnix Kolder die geen potten had kunnen breken. Tien tegen elf is niet altijd een kansloos verhaal maar dat werd het wat FC Emmen betreft wel. Almere City maakte namelijk zonder aarzelen gebruik van de counter mogelijkheden via treffers van Pelle van Amersfoort en Sven Braken waardoor het een klein kwartier voor het einde 4-0 stond. FC Emmen heeft iets om over na te denken.

Almere City FC-FC Emmen: 31. Van Amersfoort 1-0, 48. Metalsi 2-0, 71. Van Amersfoort 3-0. Scheidsrechter: Martens. Gele kaart: Van Amersfoort (Almere City FC), Mannes (FC Emmen). Toeschouwers: 900

Almere City FC; Etemadi: Quasten, Nieuwpoort (75. Ramsteijn), Metalsi, Burgzorg, Salasiwa, Rosario (83. Ahannach), Tadmine (80. Mamedov), Braken, Boldewijn.

FC Emmen; Telgenkamp: Kwee, Seip, Streutker, Jallo (46. Van Deelen), Olijve, Mannes (63. Deul), Rozema, Gyasi, Kolder (63. Danso), Ten Voorde.