Onnodig verlies FC Emmen in Helmond

HELMOND - Aan alle goede dingen komt een keer een einde, luidt een al oud gezegde en dat was op het FC Emmen van vrijdagavond van toepassing. Drie overwinningen achter elkaar, in vijf uitwedstrijden op rij ongeslagen en in de tien wedstrijden waarin het op een 1-0 voorsprong kwam nooit verloren: aan dat alles kwam tegen Helmond Sport een einde want de thuisclub won met 3-2.

Een schrale troost voor de Emmenaren is wellicht het feit dat het verlies gelet op de kansenverhouding niet logisch was. Met voorop Raymond Gyasi, die drie opgelegde kansen niet kon afronden, werden te veel doelrijpe mogelijkheden onbenut gelaten. Helmond Sport deed dat aanzienlijk beter en beëindigde daarmee een reeks verloren wedstrijden die op drie bleef staan. Ook aan alle minder goede dingen komt dus wel eens een einde.

''We hebben alles geprobeerd maar het was uiteindelijk niet goed genoeg'', schetste FC Emmen trainer Marcel Keizer de wedstrijd vanuit zijn gezichtspunt. ,,We kenden een goed begin maar vervolgens was er een periode waarin we alleen maar aan tegen houden dachten. Veel te snel balverlies, pas na een half uurtje ging het beter. Toen kregen we ook kansen om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Na de pauze begonnen we weer goed met die snelle goal van Danso. Bij voetballen hoort echter naast doelpunten maken ook verdedigen en dat werd vergeten. Ik baalde er ook weer van dat twee goals ontstonden na vrije trappen.''

Jurjan Mannes (midden) viert de 0-1 met Erixon Danso.

Raymond Gyasi was onfortuinlijk in de afwerking.

Het leek aanvankelijk de wedstrijd van Stephen Warmolts te worden. De voormalige jeugdspeler van FC Emmen die in het kader van de onfortuinlijke samenwerking met SC Heerenveen naar Friesland vertrok en dit seizoen is uitgeleend aan Helmond Sport, gaf na drie minuten en tien seconden in een duel met Jurjan Mannes, de volgende wedstrijd geschorst wegens zijn vijfde gele prent, de bal het laatste zetje waardoor het langs zijn eigen doelman in de goal verdween: 0-1. Op slag van rust revancheerde hij zich echter door een vrije trap met het hoofd te verlengen waardoor FC Emmen doelman Telgenkamp kansloos werd: 1-1. Tussen de goals van Warmolts in had FC Emmen enkele geweldige kansen laten liggen om de voorsprong uit te breiden. Vooral Raymond Gyasi onderscheidde zich door in de 26e en 33e minuut oog-in-oog met de Helmondse doelman te komen staan maar niet de trekker overhaalde. De thuisclub kreeg na een kwartier een prima kans voor Justiana maar hij stuitte op Dennis Telgenkamp.

FC Emmen greep na de thee snel de leiding door de tiende goal van het seizoen door Erixon Danso. Een merkwaardige goal omdat de assistent-grensrechter vlagde voor buitenspel maar dat werd direct door de Belgische scheidsrechter Wesley Alen genegeerd. Het was weliswaar geen wereldgoal maar het leek FC Emmen de weg naar een driepunter op te sturen. Acht minuten later werd evenwel weer het pad verlaten toen de Emmer verdediging toekeek hoe invaller Sam Strijbosch van net buiten de zestien de bal langs Telgenkamp schoot: 2-2. Een domper voor FC Emmen die vijf minuten later weer weggepoetst had kunnen worden toen Raymond Gyasi zijn derde grote kans van de wedstrijd kreeg maar wederom liet zien over kwaliteiten te beschikken, doch daar behoorde deze avond het afmaken niet bij.

Tom Overtoom zit hier een beetje klem.

Geel voor Jurjan Mannes, zijn vijfde van het seizoen.

Erixon Danso heeft de 1-2 gescoord maar daarbij geblesseerd geraakt.

De beslissing: de vrije trap van Van de Sande vliegt langs Dennis Telgenkamp (Foto's: Gerrit Rijkens).
Het was in Helmond overigens best een aardige wedstrijd en paste in het beeld van de laatste jaren waarin tussen deze twee ploegen altijd wel wat gebeurde. Zo kreeg FC Emmen drie keer in de laatste vier duels in Helmond een rode kaart, dat bleef deze keer uit maar ook de punten. Dik een kwartier voor tijd schoot Roel van de Sande een vrije trap ineens via onderkant lat langs doelman Telgenkamp: 3-2. FC Emmen toog uit alle macht ten aanval en er ontspon zich een 'ren-je-rot' duel met kansjes over en weer. Zo rende centrale verdediger Jens Streutker als een volleerd vleugelspits langs het lijntje. Erizon Danso had de beste kans voor FC Emmen maar schoot in aantrekkelijke positie naast. FC Emmen had de kansenverhouding gezien minimaal een punt verdiend, het kwam er echter niet van. Tot vreugde van ex-FC Emmen-trainer Jan van Dijk: ,,Normaal verliezen we de wedstrijd in de laatste minuten maar dat bleef nu eens een keertje uit.''

Helmond Sport-FC Emmen 3-2. 4. Warmolts (eigen doel) 0-1, 42. Warmolts 1-1, 49. Danso 1-2, 55. Strijbosch 2-2, 73. Van der Sande 3-2. Scheidsrechter: Alen. Assistent-scheidsrechters: Di Vicenzo, Vandermeulen. Vierde official: Vries. Gele kaart: Van Nuland, Markiet, Strijbosch (Helmond Sport), Mannes (FC Emmen). Toeschouwers: 1.124.
Helmond Sport: Van der Steen; Markiet (87. Fecunda), Heerings, Van Nuland (46. Strijbosch), Warmolts, Justiana, Visser, Cortie, Kerk, El Allouchi (56. Schilders), Van de Sande.
FC Emmen: Telgenkamp; Van Deelen, Streutker, Seip, Siekman (86. Kwee), Rozema, Overtoom, Mannes (78. Hagenauw), Gyasi, Kolder (68. Ten Voorde), Danso.