FC Emmen lijkt niet meer te stuiten

EMMEN - De opmars van FC Emmen lijkt niet te stuiten. De reeks overwinningen die op vier stond, werd tegen het bepaald toch niet zwakke De Graafschap verlengd tot vijf. Het was het resultaat van een daverende 5-2 overwinning die vooral in een imponerende tweede helft tot stand kwam. Voor de ranglijst had het niet direct gevolgen want de roodwitten blijven op plek vier staan. Wel werd de achterstand op NEC verkleind tot vijf punten.

Daarboven staat nog Jong Ajax maar de Amsterdammers doen zoals bekend voor spek en bonen mee. In de derde periode staat FC Emmen nu alleen op kop met het maximale aantal punten uit vijf duels.

De wedstrijd begon voor FC Emmen een tikkeltje ongewoon. Normaal begint de ploeg met direct druk te zetten maar dat ging tegen De Graafschap niet zo gemakkelijk. De Achterhoekers hadden de beste start hoewel Alexander Bannink in de derde minuut dichtbij een kansje was. Maar Bannink kwam snel weer in beeld en scoorde in de elfde minuut de openingstreffer door een voorzet van Tim Siekman fraai aan te nemen en op zijn eigen manier af te werken: 1-0. Het was zijn vierde goal in vier wedstrijden!

Er ontspon zich vervolgens een uiterst aantrekkelijk duel waarin de bezoekers halverwege in een tijdsbestek van vier minuten naar een 1-2 voorsprong liepen. De Emmer verdediging liet zich eerst door een counter van Daryl van Mieghem verrassen en in de 31e minuut zette Tarik Tissoudali de bezoekers op voorsprong. Een fikse tegenvaller voor de Emmenaren die zeker in thuiswedstrijden niet aan een achterstand zijn gewend. Maar vijf minuten voor de pauze kwam er hulp vanuit onverwachte hoek. Keziah Veendorp drong door tot de achterlijn en zijn voorzet ging via het been van De Graafschap verdediger Sven Nieuwpoort het doel in: 2-2.

Was er voor de thee sprake van een redelijk evenwicht, na de pauze veranderde het beeld radicaal. FC Emmen domineerde en De Graafschap kwam niet meer tot aanvaardbare kansen. Trainer Henk de Jong van de Superboeren was vol bewondering. ,,FC Emmen was in de tweede helft ruimschoots de betere. Als FC Emmen zo door gaat, kunnen ze zo maar promoveren.’’ Mooie woorden van een ervaringsdeskundige die bovendien een kern van waarheid bevatten. Indien FC Emmen zo blijft voetballen is niets onmogelijk.

De 3-2 kwam tot stand uit een hoekschop die door Tim Siekman bij de tweede paal werd doorgekopt op Nick Bakker die een paar meter voor de goal kon inkoppen. Inmiddels was Mario Bilate in het veld gekomen voor Youri Loen en de in Moskou geboren spits had een groot aandeel in de laatste twee Emmer goals. Bij de 4-2 van Alexander Bannink gaf Bilate een perfecte voorzet en in de slotminuut stuurde hij invaller Norair Mamedov weg die vervolgens met een loeihard schot de 5-2 op het scorebord zette.

FC Emmen trainer Dick Lukkien had van zijn ploeg genoten. ,,In de eerste helft waren we een tijdje de controle kwijt maar na de rust hebben we niets meer weggegeven. We hebben compact gespeeld, met rust aan de bal en de goals werden gemakkelijk uitgespeeld. Met als afsluiting die prachtige 5-2 van Mamedov. Het was mooi om te zien hoe we bezig zijn. Er was ook eindelijk meer geluid in het stadion.’’

FC Emmen-De Graafschap 5-2. 11. Bannink 1-0, 27. Van Mieghem 1-1, 31. Tissoudali 1-2, 40. Sven Nieuwpoort (eigen doel) 2-2, 71. Bakker 3-2, 78. Bannink 4-2, 90. Mamedov 5-2. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Gele kaart: Chacon (FC Emmen), Klaasen (De Graafschap). Toeschouwers: 3889.
FC Emmen; Telgenkamp; Klok, Veendorp, Bakker, Siekman, Ben Moussa, Chacon, Loen (66. Bilate), Peters (88. Mamedov), Jansen, Bannink (84. Gronsveld).
De Graafschap; Bednarek; Straalman, Sven Nieuwpoort, Lars Nieuwpoort (79. Abena), Tuturima, Olijve (79. Ars), Diemers, Klaasen, Van Mieghem, Serrarens, Tissoudali (69. El Jebli).