FC Emmen verliest nipt van FC Twente

NIEUW AMSTERDAM - FC Emmen leek op een verdienstelijk 1-1 gelijkspel tegen FC Twente af te koersen in de verzengende hitte op sportpark Veenoord. Maar vijf minuten voor tijd haalde Wout Brama van grote afstand uit en liet de debuterende doelman Stefan van der Lei kansloos. Profvoetballers hebben een goede conditie maar bij een temperatuur van 34 graden in eigen land spelen overkomt hen niet vaak.

Er was nog geprobeerd om de wedstrijd naar de avonduren te verplaatsen maar daar kon FC Twente niet mee leven zodat het op het heetst van de dag werd gevoetbald. Dat het niet normaal was getuigen ook de in totaal vier drinkpauzes die werden ingelast. De publieke belangstelling had er ongetwijfeld ook van te lijden want er waren slechts zo'n 500 toeschouwers.

FC Twente begon met wat de komende basisopstelling zou kunnen zijn met alle sterren inclusief de nieuwe Deen Kasper Kusk in de gelederen. Hij had de mazzel in zijn eerste wedstrijd gelijk te scoren maar had daarvoor wel de medewerking van Emmenaar Sander Rozema voor nodig. De middenvelder leed onverwacht balverlies waardoor de weg richting het door Stefan van der Lei verdedigde doel plotsklaps vrij was. Kusk schoot diagonaal in waardoor het na een half uur 0-1 stond.

Daarvoor waren er weinig of geen mogelijkheden. FC Emmen verdedigde een beetje op de Louis van Gaal manier en had zelf na vier minuten al een mogelijkheidje toen na een mooi opgezette aanval Boy Deul in een redelijke positie kwam maar over mikte. Bij FC Emmen speelde bij het ontbreken van de met een lichte hamstringsblessure kampende Cas Peters Danny Menting in de frontlinie en die positie lijkt hem niet bepaald op het lijf geschreven.

Stefan van der Lei verdedigde voor het eerst het doel van FC Emmen en deed dat naar behoren. De 0-1 kon hij niet verhinderen en op slag van rust boog hij een vrije trap van Youness Mokhtar keurig om tot hoekschop. Na de theepauze stopte hij nog een mooie omhaal van Luc Castagnos om vijf minuten voor het einde verrast te worden door een afstandstreffer van Wout Brama. FC Emmen kreeg in de tweede helft vooral via Alexander Bannink een paar echte kansen.

De eerste na drie minuten was een lobje die net niet over doelman Marsman ging. Zijn tweede kans was wel raak. Na een dieptepass scoorde hij keurig de 1-1. Uiteraard werd er massaal gewisseld hoewel FC Twente de basis tot een kwartier voor tijd liet staan. De 1-2 van Brama verhinderde vervolgens het gelijke spel. Bannink kreeg kort voor tijd nog een op zich niet gemakkelijk kans maar die poging ging net over.

FC Emmen-FC Twente 1-2. 28. Kusk, 60. Bannink 1-1, 85. Brama 1-2. Scheidsrechter: Koekoek. Toeschouwers: 500.
FC Emmen, eerste helft: Van der Lei; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Jallo, Olijve, Rozema, Metaj, Deul, Menting, Laghmouchi.
FC Emmen, tweede helft: Van der Lei: Almeida, Luis Pedro (70. Kampman), Siekman (68. Seip), Jallo, Bannink, Rozema (68. De Groot), Metaj (75. Barrie), Resida, Menting, Deul. (zie het fotoboek)