Schoonebeek boekt eerste overwinning tegen Ter Apel

TER APEL - Na Stadskanaal in de eerste competitieronde, trof Schoonebeek wederom een gedegradeerde 3e-klasser; Ter Apel '96. Ter Apel was nog ongeslagen en in dit nog prille seizoen koploper.

Schoonebeek was met een nagenoeg fitte selectie naar Ter Apel afgereisd.En toen de kruitdampen opgetrokken waren stond er een terechte 0-2 eindstand op het scorebord. Met Jesper Swieters weer in de basis ging Schoonebeek wat aarzelend van start, hetgeen binnen 10 minuten bijna 2x werd afgestraft. Roy Hooiveld lepelde een uitgooi bal van Martin Berens over het doel, en Garik Ghazarjan schoof links naast. De waarschuwingen werden door Schoonebeek goed opgepikt.

Mart Berends leverde enkele gave voorzetten af; één daarvan werd aangenomen door Edfrin Silvania, die teruglegde op de inkomende Maurice Beerlink, die onberispelijk binnenschoot, 0-1. De overtuiging bij Ter Apel'96 vloeide langzaam uit het spel, maar toch moest doelman Martin Berens nog enkele keren handelend optreden en zo een aantal corners weggeven.

In de 30e minuut claimde heel Schoonebeek en trouwe aanhang een strafschop omdat Niek Huser werd neergetrokken. Het werd genegeerd door scheidsrechter Fred Janssen. In de 32e minuut weer een prachtige Schoonebeek-aanval; Edfrin Silvania zette zelf een combinatie op met Mart Berends, Silvania ontving de bal terug, en schoot ineens maar helaas op de kruising.

In de 37e minuut weer een redding van doelman Martin Berens die zich daarbij blesseerde, maar de opgelopen schouderblessure leek mee te vallen. Op slag van rust werd de score verdubbeld; weer speelde Mart Berends de bal listig in de TA-defensie, de bal werd opgepikt door Edfrin Silvania, deze speelde op lichaamskracht de TA-verdedigers uit en passeerde eveneens doelman Brian de Jonge, 0-2.

Na een paar minuten in de 2e helft verliet Edfrin Silvania geblesseerd het veld, en werd vervangen door Johan Bos. In de 68e minuut tikte Justin Katuin de bal weg voor de voeten van een TA-speler die daarbij ten val kwam. Tot ieders verbazing kende scheidsrechter Janssen een strafschop toe. Roy Hooiveld legde aan, maar ook deze inzet werd schitterend gepareerd door doelman Martin Berens.

Met deze mentale ruggensteun schakelde Schoonebeek over op werkvoetbal om de overwinning naar het einde te slepen. Niek Huser kon de genadeklap uitdelen, maar strandde op doelman de Jong. Even later werd Johan Bos van achteren omver gelopen binnen de 16, maar ook hierin zag scheidsrechter Janssen géén strafschop.

Ter Apel gooide er nog een slotoffensief uit, maar wat volgde waren ballen op de binnenkant paal, op de lat, scrimmages, corners tegen, ontregelen, en opruimen. Schoonebeek moest fysiek diep gaan en slaagde daarin met succes. Bijna kreeg Mart Berends loon naar spelen maar zijn schuiver ging helaas net naast.

Het eindsignaal van scheidsrechter Janssen klonk als een bevrijding, en Schoonebeek liet de gastheren terecht met lege handen achter.