Schoonebeek wint terecht matige derby in Weiteveen

WEITEVEEN - De eerste derby tussen beide sportieve rivalen, in september 2014, eindige in een 2-2 gelijkspel. Het publiek was toen de winnaar vanwege een boeiend verloop én beter voetbal.

De return van zondag jl. met regen en wind, én de supportersvlag Nieuw Schoonebeek, was van een matig niveau met wel een terechte winnaar. Schoonebeek drukte het meer voetballend vermogen uit in verdiende 0-3 derby-zege.

De belangrijke openingstreffer viel al in de 4e minuut. Jordy Bosch scoorde door een vrije bal, onhoudbaar voor doelman Menke, binnen te schieten Daarna hield Schoonebeek zich teveel bezig met het reageren naar de weliswaar eigenzinnig fluitende scheidsrechter Spieard, hetgeen ten koste ging van de eigen opbouw. Hierdoor stelde Schoonebeek de Weiteveense Boys in de gelegenheid om enkele speldenprikken uit te delen. Mede door goed keeperswerk van doelman Martin Berens en een redding op de doellijn van Justin Katuin werden deze kansen om zeep geholpen.

Met nog 10 minuten te gaan voor de rust kwam Schoonebeek op 0-2. Een steekpass van Niek Huser werd door Edfrin Silvania opgepikt en beheerst onder doelman Menke door binnen geschoven. Iedereen was al op weg naar de aftrap toen bleek dat clubgrensrechter Schulte nog met de vlag omhoog stond. Als enige van de 400 man op sportpark “’t Amsterdamsche Veld” had hij buitenspel geconstateerd. Scheids Spieard nam het signaal klakkeloos over en dus was de ruststand slechts 0-1.

Na rust liet Schoonebeek eindelijk de benen spreken. Al snel na de hervatting in de 49e minuut verdubbelde Schoonebeek de score. Een voorzet van Mart Berends werd verlengd door Maurice Beerlink naar Silvania, die wilde met een volley scoren, maar schampte slechts de bal. De bal rolde voor de voeten van Niek Huser, die vol wilde uithalen, maar ook de bal schampte, de bal kreeg net genoeg vaart mee en rolde tergend langzaam via de binnenkant van de paal binnen, 0-2.

Hierna sneed Schoonebeek slag op slag door de verdediging van de Boys, maar vergat de score te verhogen. De onmacht van Weiteveense Boys tekende zich af en het vertrouwen waaide weg met de harde wind. Maar een aansluittreffer zou de gastheren misschien nieuwe inspiratie verschaffen, maar dit werd door Schoonebeek gecontroleerd voorkomen. In de 84e minuut wist Schoonebeek dan eindelijk de score te verhogen, maar had daar wel de hulp van de scheids bij nodig.

Een doelpoging van Jesper Swieters werd door scheidsrechter Spieard op eigen waarneming als achter de doellijn beoordeeld, 0-3. Daarna scoorde Jesper Swieters nog een keer, maar wederom had de clubgrensrechter als enige gezien dat de bal al over de achterlijn was geweest. Met deze verdiende 0-3 overwinning kan Schoonebeek naar boven blijven kijken, Weiteveen blijft onderin hangen.