WW in Drenthe duikt na coronajaar onder niveau van eind 2019

EMMEN- In juni nam de WW in Drenthe verder af met 7,2 procent. Ook lag het aantal WW-uitkeringen lager dan vorig jaar. De WW is in juni 2021 na een sterke stijging in het coronajaar 2020 weer onder het niveau van eind 2019. Beroepen met goede baankansen zorgen onder andere voor de daling van de WW. UWV bracht in juni 2021 een nieuwe versie van de Kansrijke beroepenlijst uit. WW in juni verder gedaald


Eind juni telde Drenthe 6.282 WW-uitkeringen. Dat is 2,5% van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in juni af met 486 uitkeringen (-7,2%) ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in juni in veel sectoren. Vooral in de detailhandel nam het aantal WW-uitkeringen af. Ook in alle leeftijdscategorieën was er sprake van een daling van de WW, maar het sterkst onder jongeren tot 27 jaar. Eind juni 2021 ligt het aantal WW-uitkeringen voor de derde keer op rij lager dan een jaar eerder. In juni 2020 waren er nog 8.532 uitkeringen. Dat aantal is 26,4 procent lager in juni 2021 (-2.250 uitkeringen).

WW in heel Nederland gedaald

Eind juni telde Nederland 238.309 WW-uitkeringen. Dat is 2,6% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 249.568 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 11.259 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (-4,5%). In alle provincies nam het aantal WW-uitkeringen in juni af. Een jaar eerder telde Nederland 300.597 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 62.288 uitkeringen (-20,7%). De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.

WW lager dan eind 2019

Vanaf het einde van de economische crisis tot eind 2019 was er in Drenthe sprake van een constante daling van het aantal WW-uitkeringen door het goede economische klimaat. Aan deze daling kwam al voor corona een einde, waarna de WW in het coronajaar 2020 flink steeg. Na een piek in zomermaanden van 2020 herstelde de WW in rap tempo. Met name begin 2021 daalde het aantal WW-uitkeringen snel. Deze maand ligt het aantal WW in Drenthe voor het eerst onder het niveau van eind 2019.

Kansrijke beroepen bieden perspectief voor werkzoekenden

De daling van de WW is onder andere een gevolg van een aantrekkende economie. Hierdoor ontstonden betere perspectieven op werk. Dat blijkt ook uit het nieuwe overzicht van UWV met kansrijke beroepen, dat in juni 2021 is geactualiseerd. Ten opzichte van de vorige lijst zijn er verschillende kansrijke beroepen bijgekomen. Vaak gaat het om beroepen die voor de coronacrisis al goede kansen boden op werk. Nu de economie steeds meer opengaat, groeit de vraag naar personeel in deze beroepen weer. Dat is vooral te zien bij beroepen in de horeca en detailhandel. Beroepen die nu ook kansrijk zijn, zijn bijvoorbeeld restaurantkoks en medewerkers bediening horeca, verkoopmedewerkers en pedagogisch medewerkers kinderopvang. Op de lijst met kansrijke beroepen staan veel beroepen in de techniek, het onderwijs en de zorg, maar ook in kleinere segmenten zijn er kansrijke beroepen.

Regionale verschillen

In juni nam de WW af in alle drie de noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar was overal in het noorden een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.

•UWV verstrekte eind juni in de provincie Groningen 7.377 WW-uitkeringen; 5,6% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind juni 28,2% lager dan vorig jaar.

• Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Friesland nam in juni met 8,0% af tot 8.464. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een daling van 25,8%.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda