34e SIVO-festival Borger opnieuw met jaar uitgesteld

BORGER - Het leek er op dat er grote kans was dat het SIVO-festival eind juli eindelijk door kon gaan. Door de verschillende versoepelingen leek een nieuw begin van het festival in Borger een behoorlijke stap dichterbij gekomen. Toch blijkt de Nederlandse folklorewereld na 1,5 jaar van stilstand nog niet klaar voor een herstart. Daarom is opnieuw besloten dat er dit jaar geen SIVO-festival wordt gehouden.


Een dansende groep als deze uit Mexico ook dit jaar niet te zien op SIVO

Door het versoepelen van de coronabeperkingen vanaf eind juli leken er mogelijkheden om op zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus een eerste editie van het SIVO-festival in Borger te kunnen organiseren. Een tweedaags evenement met maximaal 1000 toeschouwers per dagdeel en met alleen deelname van Nederlandse dansgroepen. Deelname van buitenlandse folklore groepen was onmogelijk omdat ons land voor een groot deel van de wereld ‘op rood stond’.

Na twee weken van koortsachtig overleg met de gemeente Borger-Odoorn, de Veiligheidsregio Drenthe en het Esdal College (festivalterrein en kleedruimte) bleek de grootste hobbel voor het doorgaan van het 34e SIVO het vinden van voldoende deelnemende dansgroepen te zijn. Alle bekende folklore groepen in ons land zijn de afgelopen periode benaderd maar slechts een klein deel bleek in staat om naar Borger te komen. Voor de meeste deelnemers komt SIVO gewoon te vroeg.

Vooral binnen de oudere traditionele groepen bleek Corona bovendien verschillende slachtoffers te hebben gemaakt. Aan dansen moest men nog even helemaal niet denken. Het is sowieso de vraag hoeveel groepen deze coronapandemie op termijn overleven. Andere folklore groepen gaven aan dat het op zo’n korte termijn onmogelijk is om een kwalitatief verantwoord programma in te studeren. Verschillende groepen hadden helemaal geen rekening meer gehouden met het doorgaan van een festival deze zomer en zijn met vakantie. Zij hopen dit najaar de draad weer op te pakken.

Dit alles is reden voor het SIVO-bestuur om het festival opnieuw een jaar uit te stellen. De nieuwe data worden: vrijdag 29 t/m zondag 31 juli 2022. In principe worden dezelfde groepen uitgenodigd die ook in 2020 en 2021 geprogrammeerd stonden. SIVO is de gemeente Borger-Odoorn bijzonder erkentelijk voor de voortvarende wijze waarop deze met de vergunningaanvraag voor het festival aan de slag was gegaan. Borger zal een jaartje langer geduld moeten hebben en dat geldt ook voor de SIVO-vrijwilligers en gastgezinnen die zich enorm hadden verheugd op de herstart van het festivalseizoen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda