Vernieuwing centrum Emmen een stap dichterbij Gemeente koopt panden aan voor centrumvernieuwing Markt-Weiert

EMMEN - De gemeente Emmen wil het hart van de binnenstad, het gebied tussen Markt en Weiert, een flinke opknapbeurt geven. Het winkelcentrum waar nu veel leegstand is, moet een levendig stadsdeel worden met een mix van winkels, maatschappelijke voorzieningen en wonen. Het gebied Tussen Markt en Weiert vormt het hart van de binnenstad en heeft daarmee een belangrijke plaats in het centrum. Het verbeteren van de looproutes moet zorgen voor een betere verbinding tussen de verschillende centrumdelen. Zo wordt het winkelen en wandelen in het centrum van Emmen nog prettiger.


Na de toekenning van vijf miljoen euro subsidie door het Rijk in december 2023 kan nu een belangrijke stap gezet worden. De gemeente Emmen heeft overeenstemming bereikt met de vastgoedeigenaar om het Paviljoen aan het Mondriaanplein en de winkelpanden onder het voormalige Belastingkantoor aan de Kleepassage aan te kopen. Als de gemeenteraad in mei hiermee instemt, kan de verhuizing van Facet naar het Paviljoen verder voorbereid worden. De panden aan de Kleepassage zijn bedoeld voor wonen.

Ontwikkeling Facet
Facet ontwikkelt zich steeds meer als brede maatschappelijke instelling op het gebied van informatie, cultuur en ontmoeting voor alle inwoners. Iedereen kan er terecht met vragen over de digitale overheid, voor leesbevordering, maar ook bijvoorbeeld voor voorstellingen en creatieve workshops, zoals de gemeente voorstaat in het cultuurbeleid. In het huidige pand aan het Noorderplein kan Facet zich beperkter ontwikkelen. Door te verhuizen naar het glazen paviljoen aan het Mondriaanplein wordt op die plek een levendige instelling met 300.000 bezoekers per jaar toegevoegd. Daarmee blijft dit pand behouden, wordt het aantal vierkante meters winkelruimte verminderd en de leegstand van winkelruimte in het centrum van Emmen teruggedrongen.

Vervolgstappen
De gemeente neemt de ontwikkeling van het paviljoen aan het Mondriaanplein tot nieuwe huisvesting voor Facet voor haar rekening, omdat dit onder gunstigere voorwaarden kan, dan wanneer dit door een marktpartij wordt gedaan. De aankoop van het pand, de verbouwing en alle bijkomende kosten bedragen in totaal 17 miljoen euro. Dit bedrag wordt terugverdiend door de huur die Facet gaat betalen en een bijdrage uit de Rijkssubsidie Impulsaanpak Winkelgebieden van 3,5 miljoen. De resterende 3,5 miljoen betaalt de gemeente zelf uit het strategische innovatiefonds waarmee ontwikkelingen voor de werkgelegenheid gedekt kunnen worden.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda