College stemt in met carbidvoorstel CDA

EMMEN - Het college van B&W kan instemmen met het carbidvoorstel van het CDA. Dat heeft het college meegedeeld in een brief die vandaag naar de gemeenteraad is verstuurd. De CDA-fractie is blij met deze reactie en ziet dit als steun in de rug voor de behandeling in de gemeenteraad op 22 december a.s.

Het nieuwe carbidvoorstel voorziet in een kleine, maar belangrijke aanpassing van de regels omtrent carbidschieten in Emmen. Door een afwijkingsmogelijkheid op te nemen in de regels, kan alsnog medewerking worden verleend in bijzondere gevallen. Raadslid Alfred Gijlers: “Ik heb mensen gesproken, die niet begrepen waarom het niet meer kon, terwijl een aantal jaren geleden het carbidschieten daar nog door nota bene een wethouder werd geopend. Ik kan dat niet uitleggen. “

Het college benoemt in de brief een aantal voor- en nadelen. In de nadelen wordt vooral gewezen op juridisch haken en ogen. Gijlers hierover: “Natuurlijk zitten er risico’s aan ons voorstel, maar deze zijn beperkt. Als er eensgezindheid is in een buurt en je maakt goede afspraken, dan komt een rechter niet om de hoek kijken. Geef daarin een stuk verantwoordelijkheid aan de carbidschieters en je komt eruit.”

De CDA-fractie wijst erop dat met deze aanpassing niet zo maar alles kan. In specifieke situaties moeten ook specifieke afspraken worden gemaakt. Gedacht kan worden aan afspraken t.a.v. het aantal bussen, de schiettijden, het inzetten van verkeersregelaars, het verwerven van draagvlak, alternatieve opvang voor dieren etc.

Het college heeft gesproken, het woord is nu aan de gemeenteraad. Op 22 december a.s. vindt de behandeling plaats. Indien de gemeenteraad instemt met het voorstel, dan kan het college alsnog in een aantal gevallen, zoals bijvoorbeeld café The Spot in Erica, toestemming geven. Gijlers: “Ik hoop dat we ook in de raad de handen op elkaar krijgen voor het voorstel, zodat in Erica, Westenesch en andere plaatsen deze waardevolle traditie op Oudjaarsdag ook kan worden voortgezet.”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda