FC Emmen houdt play-off-droom in leven na bizarre wedstrijd bij Telstar: 2-3

VELSEN - Wat een avond in Velsen-Zuid. Halverwege het duel op het gure Sportpark Schoonenberg leek het seizoen van FC Emmen voorbij, maar in een tijdsbestek van 22 minuten in de tweede helft boog de Drentse club een 2-0 achterstand om in een 2-3 voorsprong. Die stand trok Emmen, op het laatst nog met bloed, zweet en tranen, over de streep. Daardoor blijft de play-off-droom in leven.

FC Emmen juicht. De Drentse club leeft nog na de zege in Velsen-Zuid

© Jari Leijssenaar
VOETBAL - Wat een avond in Velsen-Zuid. Halverwege het duel op het gure Sportpark Schoonenberg leek het seizoen van FC Emmen voorbij, maar in een tijdsbestek van 22 minuten in de tweede helft boog de Drentse club een 2-0 achterstand om in een 2-3 voorsprong. Die stand trok Emmen, op het laatst nog met bloed, zweet en tranen, over de streep. Daardoor blijft de play-off-droom in leven.
De achterstand op een plek in de play-offs bedraagt met nog drie duels te spelen één punt, al heeft MVV wel en wedstrijd minder gespeeld. De club uit Maastricht speelt zaterdagavond thuis tegen koploper Willem II.

Nieuwe trainer, oude kwaal

Met Alfons Arts als interim-trainer voor het eerst op de bank speelde Emmen een draak van een eerste helft, al had dat vooral te maken met de snoeiharde wind die de thuisploeg heerlijk in de rug had. Toch kregen De Witte Leeuwen, behoudens een schot van afstand van Mohammed Tahiri, niet echt veel kansen.
Maar uitgerekend op het moment dat Emmen meer controle kreeg en ook op de helft van Telstar kwam, ging het mis. Knullig balverlies op de middellijn van Jeff Hardeveld leidde de 1-0 in. Tahiri schoot raak, nadat Dennis Vos hem te veel ruimte gaf om aan te leggen en vervolgens reageerde Eric Oelschlägel onvoldoende op het diagonale schot.
De tik werd niet voor het eerst dit seizoen een dubbele tik. Amper vijf minuten na de 1-0 werd het namelijk 2-0. Een corner mocht ongehinderd worden binnengekopt door Thomas Olde Kotte.

Rood

Vijf minuten voor rust kwam het Emmer geloof een beetje terug. De doorgebroken Vicente Besuijen werd onderuit getrokken door Jay Kruiver, die met direct rood kon inrukken. Scheidsrechter Hardeman kreeg flink veel kritiek van de thuisclub, maar bleef onverbiddelijk.

Bizarre wending

Met Patrick Brouwer en Ben Scholte voor Desley Ubbink en Joey Konings ging Emmen op jacht naar de gelijkmaker. Ieder kwartier een doelpunt zou prettig zijn, maar het ging veel sneller. Besuijen schoot in de 52e minuut Emmen naar 2-1 en vier minuten later mocht Ben Scholte de bal zomaar in het lege doel schuiven na een onbegrijpelijke blunder van Ronald Koeman junior. De zoon van de bondscoach dacht dat hij een vrije bal mocht nemen, na gevaarlijk spel van Scholte, maar Hardeman had helemaal niet gefloten. Koeman gooide de bal een paar meter voor zich uit om vervolgens met een lange bal de spitsen aan het werk te zetten, maar tot zijn grote verbazing pikte Scholte de bal op en tikte hij de 2-2 binnen.
En het werd nog mooier voor de in het blauw gestoken Emmenaren, die toch door zo'n 100 meegereisde supporters werden gesteund. Maikel Kieftenbeld reageerde attent op een gekeerde kopbal van Piotr Parzyszek. Met het hoofd kopte de captain de 2-3 binnen.

Hopen op Willem II

In het laatste half uur kwamen er kansen op meer, maar werd het ook nog razend spannend in de slotfase. De beslissing bleef namelijk uit en Telstar hield - ondanks de numerieke minderheid - hoop op een resultaat. Met kunst- en vliegwerk hield Emmen stand, waarna het feestje gevierd kon worden. De Drentse club leeft nog en hoopt nu op medewerking van Willem II.