Een goede start van het MXGP seizoen voor Gebben van Venrooy Yamaha

ORRLYONOK(Rusland) - Het wereldkampioenschap MXGP kon op zondag eindelijk van start gaan op het circuit van Orlyonok in Rusland en het Gebben van Venrooy Yamaha team was er opgebrand om met haar drie rijders een goede start te maken in dit prestigieuze kampioenschap.Het circuit van Orlyonok lag er uitdagend bij met een gladde, harde ondergrond. Alle drie de rijders hadden hun draai al snel gevonden op het circuit en wisten zich in de tijdtraining in de top vijftien te kwalificeren.

Toen het starthek in de eerste manche naar beneden klapte, was het Calvin Vlaanderen die een hele goede start wist te pakken en in de top vijf aan de wedstrijd kon beginnen. Ondanks dat hij wat last had van opgepompte armen, wat normaal is tijdens een eerste wedstrijd zoals deze, wist hij er een nette twaalfde plaats uit te halen.

Brent van Doninck nam niet de beste start maar kon in de eerste bocht kort afdraaien en kon net buiten de top tien aan de wedstrijd beginnen. Hij zat gelijk in zijn ritme en begon plaatsen winst te boeken. Hij eindigde uiteindelijk op een indrukwekkende zevende plaats en zat in dit sterke deelnemersveld niet ver achter Jeremy Seewer.

In het deelnemersveld van een MXGP is het belangrijk om een goede start te pakken. Helaas kwam Kevin Strijbos buiten de top twintig uit de eerste ronde en moest aan een inhaalrace beginnen. Strijbos wist gedurende de wedstrijd verschillende rijders te passeren en werd zestiende!

Bij de start van de tweede manche ondervonden alle drie de rijders veel hinder van een valpartij bij de start, wat verre van ideaal was. Van Doninck kwam in een hoog tempo door het veld terug naar voren. Echter toen hij op een dertiende plaats reed kwam hij met nog vier ronden te gaan ten val waardoor hij teruggeslagen werd naar een zeventiende plaats. Hiermee zag hij een top tien plaats in het dagklassement in rook opgaan maar al met al heeft de Belg een sterke start gemaakt in het wereldkampioenschap.

Strijbos zette een tandje bij in de tweede manche en kwam van bijna laatste terug naar een twaalfde plaats en hiermee liet hij zien dat hij zeker de snelheid heeft om in de top tien te kunnen rijden.

Vlaanderen reed opnieuw een solide manche en vocht zich terug naar een vijftiende plaats maar net als zijn teammaten heeft hij de snelheid om meer te laten zien wanneer hij tijdens de eerste ronde niet in de problemen komt. Het team zal zich nu gaan voorbereiden op de tweede wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP, welke op 27 juni verreden gaat in het Britse Matterley Basin.

Commentaar Brent van Doninck (13e in het dagklassement): In de eerste manche pakte ik geen goede start maar ik kon kort afdraaien in de eerste bocht waardoor ik net buiten de top tien aan de wedstrijd kon beginnen. Ik had gelijk vanaf het begin een goed ritme in handen en wist mijzelf op te werken naar een zevende plaats. Ik was in staat om mijzelf hierop te handhaven en daar was ik zeer tevreden mee. Bij de start van de tweede manche kwam ik goed weg maar helaas kwamen er een aantal rijders vlak voor mij ten val waardoor ik ook viel.Ik begon bijna als laatste maar kwam goed terug naar voren maar op een dertiende plaats rijdend, met nog vier ronden te gaan, kwam ik achter een groepje van rijders. Kevin reed achter mij en wilde mij passeren, hij reed aan de binnenkant en het was een stomme fout van mijzelf. Ik kwam ten val en hierdoor viel ik terug naar een zeventiende plaats. Ik was een beetje teleurgesteld over dit omdat wanneer ik dertiende was geworden, ik in de top tien van de dag was geëindigd. Hoe dan ook is het een goede start van het seizoen. Ik voel me erg goed op de motor en laten we vanaf hier verder werken.’’

Commentaar Calvin Vlaanderen (14e in het dagklassement): ‘’Het is goed dat we de eerste Grand Prix hebben gehad en in totaal ging hij helemaal niet slecht. In de training had ik een goed gevoel en was ik tevreden over mijn ronde. In de eerste manche pakte ik een hele goede start maar had gelijk last van opgepompte armen. Het was moeilijk om het tempo hoog te houden omdat ik het stuur bijna niet meer vast kon houden. Ook wilde ik niet al te grote risico’s nemen. In de tweede manche was ik betrokken bij de valpartij bij de start maar het rijden voelde beter en ik had een goede snelheid. Ik kijk er naar uit om aan een aantal dingen te werken en over twee weken in Matterley Basin sterker te zijn.’’

Commentaar Kevin Strijbos (15e in het dagklassement): ‘’Na de training voelde ik me best goed op de baan maar helaas pakte ik in de eerste manche een slechte start. De motor was best agressief op de mesh startplaat maar daarna ben ik er voor gegaan om naar voren te komen. Ik eindigde uiteindelijk op een zestiende plaats, het was moeilijk om in te halen omdat we allemaal dezelfde snelheid hadden. Wanneer je 2 a 3 seconden per ronde harder rijdt zoals Gajser in de tweede manche dan is het makkelijker om in te halen. Ik had een goed gevoel en kon de hele manche blijven pushen waardoor ik nog zestiende werd. Voor de tweede manche heb ik het tandwiel veranderd en hierdoor ging het bij de start iets beter, maar nog steeds niet perfect. Ik kwam in aanraking met Olsen op het startveld waardoor ik het gas dicht moest doen. Dit had tot gevolg dat ik opnieuw als laatste de eerste bocht in ging. Hierdoor werd het opnieuw een moeilijke manche. Ik kwam terug naar een twaalfde plaats, wat ok is omdat het deelnemersveld bijzonder sterk is en ik al lang geen Grand Prix’s meer heb gereden. In de tweede manche kreeg ik ook iets last van mijn rug, het was niet slecht maar ook niet 100 procent goed. Het is best goed om in de top vijftien te eindigen maar de snelheid is er voor alle drie de rijders om in de top tien mee te kunnen doen. We moeten nog een paar kleine dingen aan de motor verbeteren en hopelijk kunnen we dit voor Engeland verbeteren!’’

Press Release: Rogat, 13-06-2021

A good start to the MXGP season for Gebben Van Venrooy Yamaha

The MXGP World Championship season finally made it's return as the 2021 season kicked off at Russia and the Gebben Van Venrooy Yamaha team were eager to get the season off to a good start with their three riders.

The Orlyonok circuit presented a challenging slick hard pack terrain for the first MXGP round of the year but all three riders qualified inside the top fifteen and all looked comfortable heading into the races.

When the gate dropped for the first moto of the year, Calvin Vlaanderen was a rocket out of the gate as he was inside the top five. However, he struggled with some arm pump which can happen at the opening round of the year so he dropped back but still came home a solid twelfth.

Brent van Doninck didn't get the best of starts but was able cut to the inside around the first corner to position himself just outside the top ten. The Belgian quickly found his groove and started making passes. He crossed the line in a very impressive seventh in a stacked field and was closing down Jeremy Seewer!

It's important to get a good start in MXGP and unfortunately, Kevin Strijbos was outside the top twenty after the official first lap but he made some passes and finished a respectful sixteenth.

In the second moto the start didn't go well for all three riders as they got caught up around the first corner which is never ideal. Van Doninck was coming through the pack the best and progressed up to thirteenth until a crash with four laps to go demoted him down to seventeenth in what could have been a top ten overall result but overall it was a good start to the season for the Belgian.

Strijbos stepped up his pace in the second moto and came from virtually last all the way to twelfth in a deep field so he certainly has the pace to run in the top ten.

It was another solid moto for Vlaanderen after charging through to fifteenth but similar to his team mates he has the speed for much more if he can avoid drama on the opening lap. The team will now prepare for the second round of the series taking place at Matterley Basin on the 27th of June.

Brent van Doninck (13th overall): In the first moto I didn't get a great start but I was able to cut to the inside for the first corner and came out pretty good just outside the top ten. I had a good rhythm going on from the beginning and I moved up to seventh. I was able to stay there the whole race so I was really happy with that. In the second moto I had a good jump out of the gate and had a good start but a few guys went down and I also did. I started nearly dead last and I was moving up pretty good, I got up to thirteenth but four laps from the end I got stuck behind some riders. Kevin was riding behind me and he tried to make a pass, he was on the inside and it was a stupid mistake from myself. I made a mistake and went down which dropped me back to seventeenth, I was a little bit disappointed with that because if I could have stayed thirteenth I'd have been in the top ten overall but it's a great start to the season. I feel really good on the bike so let’s keep the ball rolling.

Calvin Vlaanderen: (14th overall): It was good to get the first GP done and dusted and overall it wasn’t too bad. I had a good feeling in practice and was happy with my lap. I got a great start in the first race and immediately got bad arm pump. It was tough to ride because I couldn’t hold the handlebar properly and didn’t want to take risks with this. In the second moto I was caught up the start crash but riding felt better and I had good speed. Look forward to working on some things the next two weeks to be better at Matterley Basin.

Kevin Strijbos (15th overall): After practice I felt pretty good on the track but in the first moto I got a bad start. The bike was quite aggressive on the mesh and I don't know why but I put my head down to charge through the field. I ended up sixteenth, it was so difficult to pass because we all had a similar speed. If you were 2-3 seconds faster like Gajser in the second moto then it's much easier to pass. I had a good feeling and could push the whole moto, sixteenth isn't where I want to be – the speed didn’t show in the result. In the second moto I changed sprocket and it was a little bit better off the start but still not great, I tangled up a little bit with Olsen so I had to back off, I was dead last again so it's always going to be a difficult moto. I ended up coming through to twelfth which is okay because the field is stacked and I've been out from the GP's for a long time. In the second moto my back was hurting me a bit, it wasn't too bad but not 100% either. Overall to be fifteenth is quite good and the speed is definitely there to be in the top ten from all three riders from the team. There's some more things to work on bike wise but we will see for England, hopefully we can improve.

Photocredits - Bavo

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda