Anne Smit en Hennie Akker genieten na 65 jaar nog steeds van elkaar

EMMEN - Morgen, woensdag 10 maart, is het precies 65 jaar geleden dat Anne Akker en Annie Smit elkaar in het gemeentehuis van Emmen elkaar het ja-woord gaven. De twee leerden elkaar kennen in het stamcafé van Anne, het toenmalige café Boshuis aan de Boslaan in Emmen. Het was een beetje liefde op het eerste gezicht en na een korte verkering besloten de twee om te gaan trouwen en gingen wonen bij de ouders van Annie, maar kreeg een woning aan de Doctor L.J.F. Janssenstraat waar het 52 jaar bleef wonen.


Het paar kreeg met Marja en Daan een dochter en een zoon. Marja trouwde met Joop en kregen drie kinderen en inmiddels zijn er al zes achterkleinkinderen. Een dieptepunt in het leven van het jubilerende echtpaar was het overlijden van zoon Daan die een ongelijke strijd met een ongeneeslijke ziekte op 60-jarige leeftijd verloor. Een groot feest zou er nu ondanks de Coronaregels, nu op voorbaat niet zijn gekomen als respect voor hun overleden zoon.

Anne Akker (86) werd Nieuw Weerdinge geboren in een gezin als vierde in de rij van vier broers en twee zussen. Na de lagere school was het op 12-jarige leeftijd niet verder leren, maar werken. Doordat een broer als kapper werkte, werd hij kappersbediende bij Kapper Oosting. Dat was niet wat hij wilde en vertrok op 15-jarige leeftijd naar Enschede waar hij wever werd op een textielfabriek. Na twee jaar vond hij het werken tussen vier muren ook maar niks en werkte tot dat de dienstplicht hem haalde in het veen.

Bij de landmacht behaalde hij zijn rijbewijzen en na zijn diensttijd werden die rijbewijzen verzilverd. Hij werd vrachtwagenchauffeur bij Van der Leest, maar wisselde daarna nog al eens van werkgever. Na van der Leest werd hij buschauffeur bij de DVM en daarna met een onderbreking twee keer als vrachtwagenchauffeur bij de AKU. Daar bleef hij uiteindelijk tot aan zijn pensioen als directiechauffeur actief. Anne: ,,Voor mij was het toch wel een droombaan, want elke dag werd eigenlijk voor mij een vakantiedag.”

Annie Smit (87) werd als vierde in een rij van twee broers en vier zussen geboren in Emmer Compascuum. Vader Smit verdiende de kost als grondwerker en veenarbeider. Voor Annie zat er helaas geen vervolgopleiding in na de lagere school en bleef thuis werken in de huishouding. Naast haar drukke baan in de huishouding wist Annie wel tijd vrij te maken voor de wandelvereniging Emmermeer Oost, haar grote en enigste hobby. Zij was daar ruim 25 jaar actief als begeleider en jeugdleider bij bijna alle leeftijdsgroepen. Terwijl Annie nu iets minder mobiel is verzorgt Anne de dagelijkse huishoudelijke werkzaamheden, maar genieten nu samen op het balkon van hun appartement aan de Middenhaag in Emmermeer.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda