Diplomauitreiking basiscursus kerkelijk orgelspel

SNEEK - Op zaterdag 14 maart was er in de Sint Martinuskerk te Sneek de afsluiting van de basiscursus kerkelijk orgelspel, georganiseerd door de Katholieke Nederlandse Gregoriusvereniging (NSGV).


Negen amateurorganisten uit het hele bisdom Groningen-Leeuwarden, waaronder organist Anton Lukassen(foto), organist te Barger Oosterveld, namen deel aan deze cursus.

Verdeeld over twee groepen kregen de cursisten vijftien lessen van tweeënhalf uur. De cursus werd gegeven door Mark Heerink in de diverse kerken van het bisdom zoals de Sint Jozefkathedraal in Groningen, de Sint Martinuskerk in Sneek, de Sint Willibrorduskerk in Ter Apel, de Sint Vituskerk te Blauwhuis, de Sint Willibrorduskerk te Kloosterburen, en de Pauluskerk in Emmen.

Aan de orde kwamen onder meer het begeleiden en het maken van voorspelen bij diverse gezangen uit de bundel Gezangen voor Liturgie, Engelse Chants en gregoriaanse gezangen. Daarnaast werd er lesgegeven in harmonieleer, algemene muziekleer, solfège, orgelliteratuur, liturgie, en improvisatie. Kortom, eigenlijk alles waar een kerkorganist in de praktijk mee in aanraking komt.

Het resultaat was te beluisteren op 14 maart. Het programma stond voor een groot deel in het teken van de veertigdagentijd en de diverse gezangen werden afgewisseld met orgelliteratuur. Daarnaast hebben enkele cursisten ook als cantor hun medewerking verleend aan deze afsluiting. Echter, het bleef niet alleen bij luisteren want vanuit de kerk klonk samenzang. Dat is misschien wel de belangrijkste taak van een kerkorganist; het begeleiden van zang. Na afloop werden namens de NSGV Bisdom Groningen-Leeuwarden de getuigschriften uitgereikt. (zie ook het fotoboek)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda