Drentse verleden gepakt in een kunstvorm

VRIES - Hoe kijkt een beeldend kunstenaar naar het mysterie rond de 153 kindergraven in de Bonifatiuskerk in Vries? Hoe wordt het leven van prostituee Clari Lambert uit Hoogeveen vertaalt naar het toneel? En hoe klinkt de commandoactie â??operatie Amherstâ?? uit 1945 in een lied? Het project Wroeten bood verschillende kunstenaars de afgelopen maanden de kans om een stukje Drentse geschiedenis op een creatieve wijze te vertalen naar het nu. Op 10 juli worden in dâ??Olde Karke in Echten de resultaten getoond.


Eind vorig jaar deden kunstenaar Delia Bremer en Stichting Kunst & Cultuur (K&C) een oproep aan Drentse kunstenaars om een vergeten Drents historisch verhaal te vertalen naar een kunstvorm. Uit alle inzendingen zijn de ideeën van theatermakers Kimberley van Keulen en Sara Rosman, The Serenade Sisters en kunstenaar Gea Koopman geselecteerd voor uitvoering.

Volgens projectleider Delia Bremer zijn de waargebeurde verhalen omgezet in een bijzondere mix van activiteiten. In een eenakter worden bezoekers meegenomen naar Herberg Den Clearenberg in het jaar 1642, waar het verhaal van gastvrouw en prostituee Clari Lambers zich afspeelt. Een verhaal van een geëmancipeerde vrouw, in een tijd waarin het onmogelijk was jezelf te zijn.

Kunstenaar Gea Koopman laat zien hoe zij op zoek ging naar de waarheid rond de kindergraven en een eerbetoon wil brengen aan de kinderen. En de Serenade Sisters bezingen in Requiem Azem het verhaal van Ibrahim Azem, een Syrische soldaat die in sneuvelde op het Zeijerveld. Zaterdagavond 10 juli om 19.30 uur en 21.15 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom om in d’ Olde Karke in Echten de presentatie mee te maken. Toegang is gratis maar reserveren is verplicht info@delibre.nl

Het project Wroeten is uitgevoerd onder de vlag van Poplab Drenthe. Een initiatief van K&C om interdisciplinaire projecten in Drenthe te stimuleren. De projecten zijn mogelijk dankzij financiële ondersteuning van de provincie Drenthe.

>> foto Sara Rosman als Clari. Foto rechtenvrij ovv Marc Ringenier

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda