CDA: discussie parkeertijden Emmen wordt verkeerd gevoerd

EMMEN - De afgelopen weken is er in Emmen volop discussie geweest over de uitbreiding van parkeertijden in het centrum van Emmen. Met als voorlopig eindpunt dat het college de besluitvorming hierover heeft aangehouden. Maandag 10 oktober wordt over dit onderwerp verder gesproken in de raadscommissie Wonen en Ruimte.

De CDA-fractie wil de parkeerdiscussie terug naar de basis: “De discussie wordt nu vooral gevoerd aan de hand van bepaalde doelgroepen.”

Het vertrekpunt voor het CDA is dat er een noodzaak moet zijn om parkeren te reguleren. Daar waar druk ontstaat op beschikbare parkeerplaatsen, moet de overheid actief ingrijpen. Betaald parkeren is dan één van de middelen daarvoor.
Raadslid Alfred Gijlers vindt het vanuit die optiek onlogisch om op zondagochtend betaald parkeren te gaan invoeren: “Als ik zie wat het verkeersaanbod is op zondagochtend, dan is het volkomen onzinnig om mensen te laten betalen voor parkeren. Of het nu mensen zijn die naar de kerk gaan of mensen die op bezoek gaan bij bijvoorbeeld hun moeder die in het centrum woont. Zelfs in Amsterdam kun je zondagochtend gratis parkeren en dan zouden we in Emmen betaald parkeren gaan invoeren?”

Om dezelfde reden heeft het CDA zijn twijfels ook bij het uitbreiden van de parkeertijden in de avonduren. De winkels zijn voor het merendeel, met uitzondering van koopavond, gesloten. Het verkeersaanbod is dus ook beperkt.
Het oorspronkelijke voorstel voor uitbreiding van parkeertijden maakt nog een onderscheid tussen parkeren voor (niet betalen) en achter (betalen) de slagboom. Wat betreft het CDA een onverklaarbaar onderscheid. Gijlers hierover: “Je zit er niet op te wachten dat mensen gaan zoeken naar parkeerplaatsen voor de slagboom. Eén lijn trekken is goed voor de duidelijkheid en voorkomt zoekverkeer.”

De CDA-fractie wil de discussie van parkeertijden breder trekken naar parkeren in het algemeen. Begin september is in de raadscommissie daarover reeds oriënterend gesproken. Gijlers: “Het zou goed zijn als de discussie over parkeertijden wordt meegenomen in de hele brede discussie over hoe we als gemeente Emmen om willen gaan met parkeren. Dan kun je alle facetten daarbij betrekken.”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda