Griffie Westland zet nieuwe stap in open raadsinformatie met open data

WESTLAND - Vandaag zetten de griffie van de gemeente Westland en iBabs de eerste stappen om raadsinformatie aan te bieden als open data. Raadsinformatie wordt al op de site geopenbaard, maar is moeilijk vindbaar. Nu worden stukken op een machine-interpretabele manier aangeboden via de webservice van iBabs. De Raad van Westland is hiermee de eerste gemeenteraad die haar raadsinformatie als open data aanbiedt.


De open overheid is een overheid die transparant en laagdrempelig werkt. Dit heeft implicaties voor de manier waarop zij publieke informatie aanbiedt aan de burger en de manier waarop participatie wordt gefaciliteerd. Ook lokale overheden hebben een plicht om meer openheid te brengen in hun werkproces. Informatie moet niet enkel beschikbaar zijn, het moet ook eenvoudig toegankelijk zijn. Op veel gemeentelijke websites heeft de informatievoorziening van de Raad aan de burger geen prioriteit. Het aanbieden van raadsinformatie als open data, oftewel open raadsinformatie, biedt mogelijkheden voor de vindbaarheid van stukken, voor zowel de burger, raadsleden en de pers. Op de griffie horen wij regelmatig geluiden van raadsleden die het moeilijk vinden om zich volledig in hun informatiebehoefte te voorzien.

Open data maakt het tevens mogelijk om toepassingen te maken die deze positie te versterken. Niels Manshanden, directeur van iBabs, merkt op dat iBabs open data de 15 jaar dat ze bezig zijn met bestuurlijk processen altijd al hoog in het vaandel hebben staan: “Klanten bepalen bij ons zelf welke data publiek gemaakt mag worden en op welke manier dat moet worden aangeboden. De data is niet van iBabs maar van onze klant.” Nico Broekema, griffier van Westland, onderschrijft het belang van co-creatie tussen publieke en private sectoren van onderaf: "De open overheid is de èchte volksvertegenwoordiging. Het is belangrijk dat griffies van gemeenten samenwerken om vanuit de basis van onze democratie in een co-creatieproces open data toe te gaan passen. Juist bij dit thema past een bottom-up aanpak. Zo maak je de lokale democratie sterker.”

Conferentie Open Raadsinformatie
Bovendien heeft open raadsinformatie potentieel belangrijke beleidsimplicaties. Zo wordt het mogelijk om samenwerkingsverbanden tussen gemeenten te vergemakkelijken en leerprocessen te versterken. Dit vereist echter dat andere gemeenteraden hun informatie ook in open formaat aanbieden. "Openbaar bestuur ontleent zijn legitimiteit aan vertrouwen van de burger in dat bestuur. Dat kan niet zonder openheid. Voor onze democratie is het essentieel dat burgers de kans hebben alle informatie tot zich te nemen.”

- Arda Gerkens, Eerste Kamerlid SP
“Om zich te verdiepen in zowel de bestuurlijke achtergronden als de politieke thema's en dossiers. Deze stap maakt dat mogelijk. Zo wordt het publieke debat beter gevoerd."

- Robin Paalvast, Wethouder Zoetermeer
De griffie van de gemeente Westland wil leidend zijn op het gebied van transparantie en toegankelijkheid. Vandaar dat zij met informatieleveranciers en griffiers een initiatief gestart is om andere gemeenten te helpen dit voorbeeld te volgen. Dit initiatief vindt haar plaats in het landelijke project Open Raadsinformatie, waarvoor 27 november aanstaande een conferentie wordt belegd in de Raadzaal van Westland te ’s-Gravenzande. Tijdens de conferentie zullen al deze thema’s aan bod komen en zullen vervolgstappen worden aangekondigd om open data op een meer gestructureerde en gestandaardiseerde wijze toegankelijk te maken. Kijk voor meer informatie op: platformopenraadsinformatie.nl/conferentie.

Toegang tot open raadsinformatie van Westland
Er is nog veel te doen. Met deze eerste voorziening is de data nog niet volledig open, aangezien veel data zich bevindt in pdf bestanden. Wel is hiermee de eerste stap richting open data. Er wordt gewerkt aan het aanleveren van data in een open formaat. Eenieder die toegang zoekt tot de open data in de huidige vorm, kan gebruik maken van de handleiding op onze site: gemeentewestland.nl/gemeenteraad-en-college/gemeenteraad/vergaderingen

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda