‘The Passion volgens Maria Magdalena’ in Veenkerk Barger Compascuum

The Passion volgens Maria Magdalena Het Passieconcert in het kerkje van het Veenpark is een muzikaal stilstaan bij het lijden en sterven van Christus. Maar niet in de vorm van Bachs overbekende Matthäus Passion, maar volgens Maria Magdalena.


Maria Magdalena, wie was deze bijzondere vrouw?
Figurant uit de Bijbel, zondaar, kroongetuige, apostel der apostelen, seksobject, waanzinnige of levensgezellin van de verlosser? Gedegradeerd tot hoer én heilig verklaard. Zij is het minst omschreven en wordt het meest geïnterpreteerd.

Het rond 1896 gevonden Evangelie volgens Maria Magdalena is geen verhaal over het leven en de dood van Jezus, zoals die van Johannes of Mattheus. Maar een verslag van ontmoetingen met de opgestane Jezus.

Aan de hand van dit bijzondere manuscript en andere verhalen vertellen countertenor Sytse Buwalda en gitarist David van Ooijen het Evangelie zoals het volgens Maria Magdalena had kunnen zijn geweest. Het verhaal wordt geïllustreerd met prachtige aria’s en liederen van Johann Sebastian Bach en zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach, waaronder 'Aus Liebe' en 'Erbarme dich'.

Over Sytse Buwalda
Sytse Buwalda begon zijn zangstudie op vijftienjarige leeftijd bij Paul Hameleers en vervolgde zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer. Al meer dan 35 jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en had hij het genoegen te werken met o.a. Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Sigiswald Kuijken, Alan Curtis en Edo de Waart in festivals zoals Het Holland Festival, Settimane Musicale Senese in Sienna, Festival Arte Sacro Madrid, Lucerne Festival, Händel Festspiele Halle, Wratislawa Cantans en Festival Ancient Music Tochigi.

Naast de grote werken in oratoria en operarollen in wereldpremières van o.a. Chiel Meijering, Ingomar Grunauer en Pablo Escande, is het zingen van liederen één van zijn grootste passies. Samen met luitist/gitarist David van Ooijen en pianist Steven Faber oogst hij internationaal veel lof met zijn bijzondere, verhalende recitals. Buwalda is tevens de eerste countertenor die met veel succes Schubert’s monumentale Winterreise in Nederland uitvoerde. Sinds 1996 organiseert Sytse jaarlijks het Klein Kerstfeest bij kaarslicht; intieme kerstconcerten met diverse zangers/begeleiders. Er zijn acht liedcycli voor Sytse gecomponeerd van in totaal 50 liederen door o.a. de Cubaanse componist/gitarist Leo Brouwer, de Grieks/Amerikaanse componist Victor Kioulaphides en Daan Manneke.

Tijdens Corona ging Sytse van start met zijn langgekoesterde wens: ‘Het Nederlands Bach Consort’.
Soms lijkt het wel of de wereld in brand staat. Plekken van kunst en cultuur geven ons belangrijke inspiratie en maken dat we ons weer kunnen opladen, nu meer dan ooit. In deze veranderende wereld is het van belang dat er van die plekken zijn om scherpte, schuren, experiment, kwetsbaarheid en het niet-weten te kunnen ervaren. Door haar bruisende praktijk van programmeren én uitvoeren wil Het Nederlands Bach Consort zo’n creatieve plek zijn. Vanuit thuisbasis Zwolle uitzwermend over het hele land. Met Bach als middelpunt delen we onze persoonlijke verhalen, geven we troost bij rouw en verlies en verbinden we in onze programma’s het heden met het verleden.

Het Nederlands Bach Consort (NBC) toont lef in haar producties en schuwt het experiment niet. Een gewaagde aanpak op de schouders van het oude fundament Bach. Ensemblezang gaat niet alleen over samen musiceren op hoog niveau, maar vooral over het waarnemen van maatschappelijke tendensen en die te gieten in een kunstzinnige vorm. We schuwen daarbij de grote thema’s niet. Experimenteel, Creatief en Ondernemend in hart en nieren!

Over David van Ooijen
David van Ooijen is solist en begeleider van met name zang op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar, jazzgitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten. Hij speelde op de Festivals van Utrecht, Vlaanderen, Wratislawa, Osnabrück, Dubrovnik, Cambrils, Seviqc Bre?ice, Gijón, Berlijn, Teheran en Nagasaki.

In 1991 maakte de BBC solo-opnamen van hem en in 1998 won hij de Vriendenprijs van de Stichting Oude Muziek. In 2000 en 2009 was hij te gast in Hirado, Japan, voor het geven van concerten en workshops. In Hirado ontstond ook zijn liefde voor traditionele Japanse muziek en leerde hij de shamisen bespelen. In 2003 en 2008 maakte hij samen met sopraan Chiyomi Yamada concertreizen door Japan met een programma van Japanse liederen waarvan ook een CD verscheen. David’s eerste twee CD’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio. In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane, dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses MáximaIn 2016 speelde David concerten met Europese Barokmuziek, gecomponeerd in China, afgewisseld met traditionele Chinese muziek, in Chongqing, China. In 2017 speelde hij verschillende concerten in Mumbai, India, van Nederlandse barokmuziek met violiste Adelina Hassani tot Bollywood songs met een Indiase popband. Sinds een aantal jaren combineert David van Ooijen oude muziek met jazz in een solo programma waarin hij zowel luit als jazzgitaar speelt en beide instrumenten samen laat horen middels een looper pedaal.


Informatie kerkdienst
Datum donderdag 28 maart 2024
Tijd 20:00 – 21:30 uur
Locatie kerkje in het Veenpark, Berkenrode 4, 7884 TR Barger-Compascuum
Entreeprijs € 20,00

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda