Rika Kroeze en Dirk de Lange al 60 jaar een paar

KLAZIENAVEEN - Geluk begint als je trouwt met wie je lief hebt en komt tot bloei als je lief hebt met wie je getrouwd bent. Deze mooie spreuk staat op de uitnodigingskaart ter gelegenheid van het 60-jarig huwelijk van Rika Kroeze(84) en Dirk de Lange(83) in Klazienaveen. De eerste stappen voor deze lange verbintenis begon zoals bij velen in Klazienaveen tijdens de wandelingen van brug tot brug. Daar raakten Rika met haar vriendin in gesprek met Dirk en zijn kameraad.


Rika had echter in eerste instantie het oog op de kameraad van Dirk, maar het was Dirk die plotseling met haar ring in de hand liep. Je krijgt hem terug als ik je naar huis heb gebracht, was de reactie van Dirk. Het gevolg was dat de twee verkering kregen en na ruim drieënhalf jaar elkaar het ja-woord hebben gegeven. Het echtpaar kreeg vier dochters en één zoon. Inmiddels is de familie de Lange gegroeid met acht kleinkinderen en één achterkleinkind.

Rika werd als vijfde in de rij van negen kinderen geboren in Klazienaveen en ging na de lagere school werken in de Ford Schoenfabriek in haar woonplaats. Tien jaar later, toen ze in het huwelijksbootje stapte, moest ze noodgedwongen stoppen omdat de fabriek geen getrouwde vrouwen in diens wilde hebben. Dirk werd geboren in Weiteveen als derde in een gezin met nog twee broers en twee zussen en ging na de lagere school het veen in totdat de dienstplicht hem naar Ossendrecht riep en hij weer afzwaaide in Havelte. Hij kwam toen bij de DUW terecht, maar koos na korte tijd voor een omscholing tot timmerman. Dirk werkte afwisselend bij Van Oss en Van Es en ook nog vijf jaar in Duitsland. In 1979 werd Dirk in Rika eigenaar van een kippenbedrijf, maar moesten die vier jaar later noodgedwongen opgeven. Het gevolg was dat hij wel in de eierhandel bleef en ruim twintig jaar bij de weg was met een winkelwagen. In die periode was Rika jarenlang actief met een winkeltje in de Dillenhof en aan huis. Op 60-jarige leeftijd belandde Dirk in de WAO wegens lichamelijke gebreken.

Het paar genoot jarenlang van vakanties met georganiseerde bootreizen langs vele landen. Dirk knutselt thuis in zijn eigen timmerwerkplaatsje menig kastje of vogelhuisjes in elkaar en met een grote broeikas achter hun huis aan de Langestraat bleek hij ook veel voldoening te hebben bij het tuinieren. Nadat Rika in de lappenmand terecht kwam was haar enigste hobby eigenlijk puzzelen terwijl Dirk meer en meer de huisman werd en veel werkzaamheden zoals koken van Rika moest overnemen. Rika en Dirk hebben voor hun feestelijke dag ook alle festiviteiten moeten afzeggen, maar hopen dat later nog een keer te kunnen inhalen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda