100 kaarsjes voor Hillie Aardema-Wolbers

SCHOONEBEEK - Het was op 18 april 1921 dat Hillie Aardema-Wolbers in huize Wolbers aan de Bultweg het eerste levenslicht zag. De jongedame was de eerste telg in de familie Wolbers. Zij groeide op in de boerderij en kreeg daarna ook nog drie zussen en twee broers. Als oudste verbleef zij een aantal jaren bij een oom en tante die geen kinderen hadden.


Hillie Aardema-Wolbers 100 jaar, maar nog flink en helder van geest (foto Bennie Wolbers)

Na de lagere school was zij vooral als dienstmeisje actief in verschillende gezinnen in en om Schoonebeek en soms ook bij gezinnen waar door aanwezige ziekten anders niemand naar toe wilde. Zo was zij in de oorlogstijd ook actief bij de familie Koops, en dat niet zonder risico’s, want als er weer een razzia was naar onderduikers vluchtte de broer van de heer des huizes en ging Hillie op zijn warme bed liggen om de bezetters te misleiden. In 1947 trouwde Hillie met Jacob Aardema en ging het paar wonen in het Oosterbos op een kleine boerderij met één koe. Daar werd ook de eerste zoon geboren en volgden er later nog twee zonen en twee dochters.

Hillie was daarna ook zeer actief op de nieuwe grotere boerderij aan de Prinsenhofweg en ze had het ook druk met de verzorging van haar gezin. Later toen de kinderen groter werden en er meer vrije tijd kwam ging ze graag naar een zang- en vrouwenvereniging waar zij ruim 50 jaar lid van was. Na een huwelijk van ruim 45 jaar overleed haar man in 1992 en moest zij alleen verder. Zij hield van gezelligheid ging niet bij de pakken neer zitten. Naast de liefde voor het zingen in onder anderen het ouderenkoor was zij sociaal sterk betrokken bij het verenigingsleven in Schoonebeek bij o.a. de PCOB, kerkzang, vrouwenverenigingen en het bezoeken van zieken en ouderen. Zij mocht ook graag breien en zo liep de hele familie wel in door haar gebreide sokken rond.

Vaste prik was ook het bakken van de wekelijkse krentenbrood. Hillie was een trouwe kerkganger en hield van gezelligheid. Zij kon zich vermaken met spelletjes, wandelen en terwijl zij nooit heeft gerookt nam zij wel een borreltje op zijn tijd. Het jaar 2017 was even een moeilijk jaar voor haar wat de lichamelijke gezondheid betrof. Vanaf augustus 2017 woont ze in de Anloop, waar ze een goede verzorging heeft. Ondanks de magische leeftijdsgrens van 100 jaar is zij in goede gezondheid en helder van geest. Zij weet nog precies de namen van de kinderen en kleinkinderen. Het was altijd een feest als die op bezoek kwamen, maar door de Corona perikelen op dit moment helaas niet goed mogelijk. Het zal daarom dan ook geen groot feest worden, maar zondag op haar verjaardag zal deze eeuwling op afstand zeker nog wel enige verrassingen kunnen verwachten.

De 100-jarige wijst hier naar de foto van de familie Wolbers waarop zij rechtsboven als 20-jarige jongedame staat. (foto Bennie Wolbers)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda