LANDES – EREDIVISIE NIVEAU IN VERSPANEN

Emmen -Met ons paspoort in de hand staan we op de stoep bij Landes. Je zou kunnen denken dat we op reis gaan, maar niets is minder waar. We blijven in Emmen, maar de veiligheidseisen van militaire projecten schrijven voor dat we ons inschrijven met paspoortnummer. Dat maakt ons wel extra nieuwsgierig wat voor - top secret - producten wij gaan zien.


“Wij maken de behuizing van een boordkanon voor de JSF”, vertelt Herman Koning, directeur van Landes. “Die zou ik je heel graag willen laten zien, maar dat mag niet. Dus ik ga er alleen over vertellen”, ik zie trots in zijn ogen.

Wij lopen achter Herman aan richting vergaderruimte. Onderweg zien we al prachtige beelden waarin de producten van Landes worden toegepast. De halfgeleider industrie, medische toepassingen, commerciële en militaire luchtvaart… onze interesse groeit met elke meter die we afleggen. Tijd om Herman eens aan de tand te voelen.

Landes maakt complexe producten van overwegend titanium, aluminium en hooggelegeerd staal (bevat bijvoorbeeld veel nikkel om zo bepaalde eigenschappen te krijgen). Het complexe zit hem niet alleen in ingewikkelde vormen en nauwkeurigheid, maar ook met name in het proces en in het waarborgen van (soms extreem) hoge kwaliteitseisen.

Deze complexe producten vragen veel aandacht. Daarom ontwerpt Landes zijn processen zodanig dat er geen of zeer minimale afwijkingen zijn. “Dat gaat soms heel ver. Een onderdeel dat 10 jaar geleden geproduceerd en gebruikt is in de luchtvaart is tot nu toe volledig traceerbaar. Alle proces documentatie waaronder materiaal certificaten kunnen wij overleggen”, aldus Herman. “De processen worden uitgevoerd door robots en daardoor kunnen we dit goed automatiseren, dat zorgt voor continuïteit en betrouwbaarheid. Dit werkt uitstekend, doordat wij ons richten op seriematige en repeterende productie.”

Waar vind je de producten van Landes?
“De producten van Landes vind je terug in de meest bijzondere en belangrijke machines, producten en vliegtuigen. Bijvoorbeeld in de luchtvaart bij de Airbus A350, denk hierbij aan sensordelen die ervoor zorgen dat vastgesteld wordt dat de wielluiken open zijn voordat het landingsgestel uitklapt voor de landing. Maar ook de detectie wanneer bijvoorbeeld de scharnieren van de vliegtuigdeuren aan vervanging toe zijn. We maken ook sloten voor deuren in het vliegtuig. Niet zoals voor je huis-, tuin- en keukendeur, maar de ingewikkelde versie daarvan. Maar ook we leveren producten, samen met Fokker, voor de NH90 militaire helicopter. En voor voor een klant in Denemarken maken we voor een bepaalde uitvoering van de JSF (F35) de behuizing voor een boordkanon. Dat is met name luchtvaart, maar we leveren ook complexe en nauwkeurige indirect aan ASML (via hun eerste-lijns leveranciers, maar ook aan Fresenius in Duitsland voor medische apparaten). Daarnaast leveren we veel producten aan klanten in de markten van de sensortechnologie en de procestechniek.”

Voorloper in automatisering
Landes bestaat sinds 1985 en werkt sindsdien al met geautomatiseerde robots. “Mijn collega Sander van der Laan en ik hebben het bedrijf 10 jaar geleden overgenomen en toen was Landes al heel ver hiermee”, vertelt Herman. “We zijn er vroeg mee begonnen en zagen direct dat dit één van de voorwaarden is binnen onze tak van sport. Want naast de hoge kwaliteit die wij leveren is ook de productiecapaciteit en productiesnelheid m.b.t. automatisering belangrijk.”

“Die zou ik je heel graag willen laten zien, maar dat mag niet. Dus ik ga er alleen over vertellen”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda