Expositie Open Monumenten Dagen 2023

EMMEN - Levend Erfgoed. Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen weer duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren, tijdens de 37ste editie van de Vriendenloterij Open Monumentendag. In 2023 is het twintig jaar geleden dat het UNESCO-verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema -Levend Erfgoed- te koppelen aan Open Monumentendag. Levend Erfgoed zijn de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer doorgeven.


In Emmen doen ruim twintig locaties hun deuren open. Zij hebben het landelijk thema ‘Levend Erfgoed’ omarmd en vertellen de verhalen bij hun monument, museum en expositie. De organisatie is dit jaar voor het eerst een gezamenlijk initiatief van ruim twintig erfgoedorganisaties in de Gemeente Emmen, het Comité OMD Emmen 2023. Er is een kernteam samengesteld bestaande uit Edwin Steffens (Industrieel Smalspoormuseum), Tineke de Roo (Dorpsarchief Nieuw-Amsterdam/Veenoord) en André Lambers (Historische Vereniging Nei-Schoonebeek). Zij hebben de OMD Emmen 2023 georganiseerd.

De opening van Open Monumentendagen 2023 vindt plaats vanaf 10:00 uur bij de Sint-Josephkerk te Barger-Compascuum door

wethouder Dewy Leal van de Gemeente Emmen. Emmen heeft honderden rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten. Die zijn niet allemaal te bezichtigen op tijdens OMD 2023. In de Emmer Courant van 5 september a.s. komt een uitneembare midden-sectie van plattegronden van de diverse dorpen in de gemeente Emmen waarop alle locaties zijn aangegeven die kunnen worden bezocht.

Deelnemers
1. Museum Ergens in Nederland 1939-1945, Emmen
2. Langgraf D43, Emmen
3. Wandeltocht vanaf Grote Kerk, Emmen
4. Tentoonstelling ‘Verborgen Mystiek’ in CBK Rensenpark, Emmen
5. Synagoge, Emmen
6. BB-bunker, Emmen
7. Korenmolen Zeldenrust, Zuidbarge
8. Molen Nooitgedacht, Veenoord
9. Noorderkerk, Nieuw-Amsterdam
10. Molen Heidebloem, Erica
11. Industrieel Smalspoormuseum, Erica
12. Andries-erve, Schoonebeek
13. Luchtwachttoren, Schoonebeek
14. Veenkerk, Klazienaveen-Noord
15. Hoogveenkerkhof, Barger-Compascuum
16. Sint-Josephkerk, Barger-Compascuum
17. Sankt Vinzenz von Paul Kirche, Twist (Dld.)
18. Openbaar kerkhof, Klazienaveen (met foto-expositie in tent)
19. Sint-Antoniuskerk, Zwartemeer
20. OLV Koningin van de Vrede Kerk, Weiteveen
21. Kerktoren Bonifaciuskerk, Nieuw-Schoonebeek
22. Museum Janning, Nieuw-Schoonebeek
23. Noodbegraafplaats, Nieuw-Schoonebeek

QR-codes en landelijke database

Het verhaal van de deelnemende rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten in de Gemeente Emmen is dit jaar voor het eerst te lezen in de landelijke database van Open Monumentendag, te vinden via www.openmonumentendag.nl. Uitgebreide informatie over de te bezichtigen monumenten zijn na te lezen in deze database.

Vorig jaar is op enkele locaties in Nederland een succesvol pilotproject gedaan om via QR-codes informatie over deelnemende monumenten zichtbaar te maken. Het Comité OMD Emmen 2023 heeft besloten dat ook in Emmen de interessante verhalen over de monumenten op deze wijze toegankelijk moeten zijn voor de bezoekers. Er zijn daarom een grote hoeveelheid panelen met QR-codes aangeschaft. Bij iedere deelnemende locaties is een paneel aanwezig en de bezoeker kan met zijn QR-scanner op de mobiele telefoon uitgebreide informatie over de monumenten lezen.

Hieronder een voorbeeld van de QR-link, die het verhaal laat zien over het langgraf D43 in Emmen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda