Zorgbelang Drenthe: onderzoek naar booster-chaos

EMMEN - Chaos, aan een woord heeft Jan van Loenen, bestuurder-directeur van Zorgbelang Drenthe, voldoende om de situatie rond de boosterprikken tegen corona te omschrijven. Er is onduidelijkheid over wie wanneer een boosterprik kan halen.


En het aanmelden van vrijwilligers die willen helpen met het zetten van vaccinaties, verloopt allesbehalve soepel.” Onderzoek moet uitwijzen wat de impact is voor de inwoner van Drenthe. Als eerste stap opent Zorgbelang Drenthe een meldpunt. Het meldpunt is bereikbaar via www.zorgbelang-drenthe.nl of meldpunt@zorgbelang-drenthe.nl.

Het is de tweede keer sinds de coronacrisis dat Zorgbelang een meldpunt opent. “De eerste keer zagen we dat de coronacrisis zorgt voor onzekerheid en zorgen bij veel mensen. We gaan nu in kaart brengen wat de huidige booster-chaos betekent voor onze inwoners”, vertelt Van Loenen.

De resultaten van het onderzoek zal Zorgbelang Drenthe delen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Ministerie van Volksgezondheid. Waar nodig gaat de belangenbehartiger ook het gesprek aan met de provincie Drenthe, GGD of zorgverzekeraars.

Chaos wakkert angst aan
Het stoort de bestuurder-directeur van Zorgbelang Drenthe dat de informatievoorziening gebrekkig verloopt. “We hebben te maken met een pandemie van een ongekende omvang, maar is het nu echt zo moeilijk te zorgen voor eenduidige communicatie?”

Van Loenen refereert onder meer aan de tegenstrijdige berichtgeving over wie wanneer een boosterprik kan krijgen. Volgens de website Rijksoverheid.nl krijgen zestigplussers die thuis wonen van oud naar jong een uitnodigingsbrief en kunnen ze dan een afspraak maken bij de GGD. In sommige plaatsen kunnen tachtigplussers zonder afspraak binnenlopen en bij de GGD Hollands Midden waren alle zestigplussers zonder afspraak welkom. Dat laatste leidde tot urenlange wachtrijen en een grote verkeerschaos. Mensen die een telefonische afspraak willen maken, hangen soms uren in de wacht.

“Het laat zien dat de wens een boosterprik te kunnen halen erg groot is. Veel mensen zijn, heel begrijpelijk, bang corona te krijgen. De chaos die we nu zien, wakkert de angst nog verder aan”, verwacht Van Loenen.

Bekwaam en bevoegd, toch afgewezen
Een tweede kwestie die Zorgbelang Drenthe zorgen baart, is het werven van vrijwilligers voor de booster-campagne. Om het vaccineren te versnellen, wil demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge onder meer oud-verpleegkundigen, studenten en het leger inzetten.

“Er bereiken ons verontrustende berichten over het moeizame aanmelden en vervolgens afgewezen worden. Terwijl het om bekwame en bevoegde mensen ging! Ook dit willen we in Drenthe in kaart brengen via ons meldpunt.”

Het meldpunt is breed opgezet. “Naast de chaos rond de boosterprikken en het werven van prikvrijwilligers is het ook mogelijk ervaringen te melden over uitgestelde zorg of zorgen die er leven te delen. Overigens horen we ook graag positieve verhalen. Alle meldingen helpen om de zorg beschikbaar en toegankelijk te houden voor iedereen!”

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda