Onderzoek Zorgbelang Drenthe: zorg over de grens gewenst?

EMMEN - Wat betekent het uitstel van planbare zorg, als gevolg van de coronapandemie, voor patiënten uit de provincies Drenthe en Groningen? Zouden zij ervoor kiezen de grens over te gaan als zij dan eerder worden geholpen? Om de zorg in de noordelijke grensregio beter te laten aansluiten op de wensen en behoeften van de inwoners voeren Zorgbelang Drenthe en Groningen een onderzoek uit.


Door het sterk oplopende aantal coronapatiënten is de druk op de ziekenhuiszorg zo groot, dat planbare zorg steeds vaker moet worden uitgesteld. “Planbare zorg is zorg waarvoor een afspraak wordt gemaakt”, vertelt Danny Wiekens, projectmedewerker Zorgbelang Drenthe. “Denk aan een knie- of heupoperatie, maar ook aan zware operaties voor ernstige aandoeningen zoals een hartoperatie.” In een ziekenhuis gaat acute zorg voor planbare zorg. Dat geldt voor corona-patiënten, maar ook voor niet-corona-patiënten die acute zorg nodig hebben. Het uitstellen van planbare zorg is niet zonder gevolgen. “Patiënten lopen langer met pijn rond, de gezondheidssituatie kan verslechteren of het duurt langer voordat een diagnose gesteld kan worden. Patiënten zitten langer in onzekerheid en behandelingen beginnen mogelijk te laat.”

Betere zorg in de grensregio
Zorgbelang Drenthe en Groningen willen in beeld brengen hoe het zit met de wachtlijsten voor planbare zorg in beide provincies. “We willen graag weten voor welke aandoeningen deze bestaan en hoe lang de wachttijden zijn. Maar vooral: welke gevolgen heeft het uitstellen van planbare zorg voor de kwaliteit van leven van de mensen om wie het gaat”, licht Wiekens toe.

“Natuurlijk kijken we ook naar oplossingen: zijn er alternatieven geboden, is er op zoek gegaan naar een ziekenhuis met kortere wachttijden? Mag dat ziekenhuis ook over de grens liggen als je dan sneller de zorg krijgt die je nodig hebt?” Het online onderzoek wordt gehouden via https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/uitgesteldeziekenhuiszorg/ (of ga naar www.zorgbelang-drenthe.nl)

“De uitkomsten van het onderzoek gebruiken wij in ons overleg met ziekenhuizen in Nederland en Duitsland”, vertelt de projectmedewerker van Zorgbelang Drenthe. “Zo kunnen de inwoners van Drenthe en Groningen hopelijk straks sneller en dichtbij huis de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.”

Het onderzoek is onderdeel van het samenwerkingsproject ‘Common Care’. Dit project richt zich op het beter op elkaar afstemmen van zorg in de noordelijke grensstreek van Nederland en Duitsland.

Samenwerkingspartners in het project zijn UMCG, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Treant Zorggroep, Pius-Hospital in Oldenburg, Klinikum Leer, Reha-Zentrum Bad Zwischenahn, Zorgbelang Drenthe, Zorgbelang Groningen en Duitse patiëntenverenigingen.

Common Care wordt in het kader van INTERREG uitgevoerd en financieel ondersteund door de EU, de provincies Drenthe en Groningen en het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda