Wat kan FC Emmen doen in Amsterdam

EMMEN - Aankomende zondag gaan de Emmenaren op bezoek in Amsterdam. De mannen van Dick Lukkien mogen het dan gaan opnemen tegen Ajax, dat officieel kampioen kan worden. FC Emmen heeft afgelopen zondag op spectaculaire wijze gewonnen van Heracles Almelo. De Emmenaren kwamen na een strafschop van Michael de Leeuw op voorsprong, maar in de slotfase leek het nog spannend te worden. De ploeg uit Almelo kreeg namelijk ook een strafschop toegewezen, die werd benut door Rai Vloet.


Aanvoerder De Leeuw liet daarna echter zien dat de Emmenaren zich niet zomaar uit het veld laten slaan en scoorde twee prachtige doelpunten om zijn hattrick te voltooien.

Een grote naam die ontbrak in het voorgaande duel was Nick Bakker. De verdediger kampte met een lichte hamstringblessure. Of Bakker er zondag bij kan zijn, is nog niet duidelijk: “Nick heeft de afgelopen week een aantal keer individueel getraind, maar hij is mogelijk nog niet helemaal wedstrijdfit. Ik kan niet zeggen of hij erbij is, maar ik sluit het niet uit”, aldus trainer Lukkien. Marko Kolar mag zich in ieder geval wel weer bij de selectie voegen. De aanvaller was positief getest op corona, maar mag aankomende zondag mee naar Amsterdam. Op de geblesseerden Lentini Caciano en Luciano Carty na is de hele selectie verder fit.

Tegenstander
Ajax kan in het duel tegen FC Emmen officieel kampioen worden. Doordat de ploeg vorige week met 2-0 won van AZ is de ploeg officieus kampioen geworden – en dat werd vorig weekend al gevierd bij het stadion. Davy Klaassen was de maker van beide doelpunten.

De Amsterdammers staan met 76 punten op de eerste plaats van de ranglijst, waardoor ze twaalf punten losstaan van de nummer twee. Lukkien heeft zin in een krachtmeting met de huidige beste ploeg van Nederland: “Ajax is natuurlijk een hartstikke goede ploeg die verdiend bovenaan staat. Daarnaast zijn wij in een goede vorm. Het is dus best interessant om te zien hoe we het in deze fase zouden doen tegen de huidige nummer één.”

In het duel tegen Emmen kan Erik ten Hag geen beroep doen op Daley Blind en André Onana. Blind kampt met een enkelblessure, die de verdediger heeft opgelopen in een duel bij het Nederlands elftal. Doelman Onana mag een jaar lang op geen enkele manier voor Ajax uitkomen, omdat de doelman wordt beschuldigd van dopinggebruik. Een bekende bij de Amsterdammers is Kjell Scherpen. De doelman komt uit de jeugd van FC Emmen en was de eerste keeper in ons eerste eredivisieseizoen. Na dat seizoen heeft Ajax de boomlange keeper overgenomen.

Historie
FC Emmen speelde pas vier keer eerder een officieel duel tegen Ajax. Alle vier wedstrijden werden verloren door de Emmenaren. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen, won Ajax op De Oude Meerdijk met 0-5. De doelpuntenmakers in deze wedstrijd waren Davy Klaassen, Zakaria Labyad, Lassina Traoré, Jurgen Ekkelenkamp en Quincy Promes. FC Emmen kent een rijkere geschiedenis tegen Jong Ajax. Deze ploeg hebben de Emmenaren namelijk tien keer getroffen. Van deze duels won Emmen er drie, werden er vijf gelijkgespeeld en twee keer verloren de Drenten.

Nog vier finales
Van de vier resterende eredivisieduels is dit uiteraard de lastigste. Hierna volgen thuiswedstrijden tegen FC Groningen en sc Heerenveen, waarna de competitie op 16 mei wordt afgesloten op bezoek bij VVV-Venlo. Met slechts één punt achterstand op Willem II (op de veilige vijftiende plek) en twee punten achterstand op RKC Waalwijk (veertiende), betekent een resultaat tegen Ajax zeer welkome bonuspunten in de strijd om handhaving.

Op dit moment staan in ieder geval VVV-Venlo (twee punten minder dan FC Emmen) en ADO Den Haag (acht punten minder) onder de Emmenaren in de directe degradatiezone.

Ajax – FC Emmen
Zondag 2 mei, 14.30 uur
Johan Cruijff ArenA
Scheidsrechter: Blom

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda