Emmer-Compascuum in 1958: veel losarbeiders, veenarbeiders en landarbeiders

EMMER COMPASCUUM - Bijna 60 jaar terug was Emmer-Compascuum een dorp met ruim 9000 inwoners, weinig industrie, veel kleine winkels, boeren en werkende bevolking. Om te weten wat de mensen allemaal deden voor werk is een website geraadpleegd, opgesteld door Lucas R van Veen, voor het laatste bijgewerkt in 2009.Gekozen is voor 2 straten: Kanaal B zz en Hoofdkanaal oz.Op Kanaal B zz zijn 161 adressen vermeld en op het Hoofdkanaal aan de oostzijde 74 woningen.


Kanaal B ZZ
Aan Kanaal B zz stonden veel kleine huisjes, meestal bewoond door veenarbeiders, losarbeiders, enz. In totaal zijn 54 losarbeiders genoteerd en 28 veenarbeiders Verder 21 fabrieksarbeiders, vaak AKU, en 6 landarbeiders. Elf personen hadden geen beroep en er waren zeven bouwvakkers en vijf verveners. De groep losarbeiders en veenarbeiders namen dus al de helft voor hun rekening. Ook waren er zeven middenstanders zoals smid, kruidenier, kweker.

HoofdkanaalOZ
Aan het Hoofdkanaal OZ kwamen veel mensen op een andere manier aan de kost. Er waren maar liefst 29 boeren, goed voor 40 % van de beroepen aldaar. Verder woonden er een stuk of 10 middenstanders zoals kolenhandelaar, expediteur, loodgieter, bromfietsen, autospuiter, melkventer, broodventer, café, enz. Er woonden ook 9 losarbeiders, 5 zonder beroep, 5 landarbeiders, 5 fabrieksarbeiders, 2 priesters en 2 schoolmeesters.

Samen
Opgeteld bestond de bevolking voor een dikke 40 % uit losarbeiders, veenarbeiders en landarbeiders. In opkomst waren de fabrieksarbeiders met 10 %. In totaal ook 15 % boeren. Hiermee is globaal twee derde van de beroepen beschreven. Bijna 10 % was verder middenstander of zelfstandige.

Inwoner Herry Thole deed onderzoek

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda