Oprichting B.P.T Nieuw Dordrecht

EMMEN - Nog geen twee weken geleden zette de bevolking van Nieuw Dordrecht zich met grote aantallen in om mee te helpen zoeken een meisje van 6 jaar op te sporen, die plotseling vanaf camping Roelofs aldaar was verdwenen, of er is nu opeens grote overlast van een aantal Engels sprekende personen,die naar later bleek afkomstig waren uit Ierland.


Die het kleine dorp volop in beroering bracht, doordat zij zich nogal agressief en erg provocerend gedroegen, onder de bevolking en bij de plaatselijke supermarkt . Een aantal Ierse kampeergasten lijken het nu opeens niet zo nauw te nemen, met de normen en waarden en regels die hier in ons land gelden.

Ze met enige regelmaat de plaatselijke middenstand veel werk bezorgen, en hun boodschappen met regelmaat niet kunnen of willen betalen. Zij proberen met een ongeldige pas zonder saldo te betalen, en alvast met de kratten bier en andere artikelen de deur uit lopen. Het nog net niet tot schermutseling en is gekomen, maar het dorp is het meer dan zat.

Het personeel van de plaatselijke supermarkt aldaar is bedreigd en geïntimideerd, en gaan met angst nog aan het werk. Veelal zijn deze gasten met een kleine groep tegelijk in de supermarkt om daar provocerend zich te gedragen ,en de plaatselijke supermarkt het overzicht daardoor gaat verliezen. Het bellen met 112 blijkt met regelmaat te gebeuren,.maar helaas net weer geen auto in de buurt. Het zelf inhuren van enkele veiligheidsmedewerkers, die zichtbaar foto’s staan te nemen, gooit alleen nog maar meer olie op het vuur. Niet erg handig om dit zichtbaar te doe n van mogelijke ratdraaiers die daarover nogal verontwaardigd blijken te zijn. Nieuw Dordrecht over het algemeen een heel fijn rustig dorpje is, binnen de gemeente Emmen.

Er is duidelijk sprake van ernstige verstoring. De groep Ierse Travellers blijken het voornemen te hebben nu verder te gaan reizen, en daardoor zal Nieuw Dordrecht zijn rust waarschijnlijk snel terug vinden. Maar welke gemeente in Nederland krijgen deze rondtrekkende Ierse losgeslagen Travellers nu binnen de poort. Wie zorgt ervoor dat andere gemeenten en camping eigenaren gewaarschuwd worden, als zich komen melden aan de poort van hun nette (boeren) camping bedrijf. Zou het juist niet goed zijn dat dit soort zaken inderdaad doorgegeven gaan worden via het medium face book op een correcte mannier op gaat worden vermeld, zonder aanzien van een persoon.

Overlast en provocerend gedrag moet streng worden aangepakt, niemand staat te trappelen dergelijke gasten te moeten ontvangen op zijn camping. Maar kennelijk is ook bij de Politie er sprake van onderbezetting tijdens de vakantie, en hun werkgebied dusdanig groot is dat ze ook niet overal direct kunnen zijn. Maar moet je als bevolking en middenstand dan dit soort toestanden Maar voor lief nemen, dat kan niet de bedoeling zijn van openbare orde en veiligheid.

Burgermeester Cees Bijl is het hoofd van de regio Politie Z.O Drenthe, die opdracht kan geven hier met harde hand op te gaan treden, nu deze Ierse Travellers zich gaan verplaatsen naar een onbekende bestemming, zal onze burgermeester in samenwerking met de Politie wel naar toe gewerkt hebben. Ze met enige druk (zachte hand) onze gemeente uit te werken.

De eigenaar van de camping in Nieuw Dordrecht en de Politie kennelijk ook weinig indruk maakten op deze bijzondere groep, maar toch nu wel zelf gaan opbreken. Deze groep kampeerders zijn er kennelijk op uit om zonder te betalen goederen in hun bezit te krijgen. Als camping Roelofs dit allemaal van te voren had geweten, hadden zij deze groep niet toegelaten. De andere campings moeten zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht deze gasten niet zondermeer toe te laten. Nieuw Dordrecht is toe aan een eigen “Burger Preventie Team”.

De inwoners die van onbesproken gedrag zijn , en een goede sociale instelling hebben zouden zich aan moeten melden om als vrijwilliger mee te willen doen. Iemand die al kennis van zaken heeft met veiligheid weet dat preventief optreden veel ergernis kan voorkomen. Het beslist niet de bedoeling is om voor agent te gaan spelen, maar je laten zien in een hesje met de tekst Veiligheids Preventie Team kan all wonderen verichten. Een team BPT Nieuw Dordrecht in oprichting, onder toezicht van de gemeente Emmen is zo gek nog niet.

De overheid roept toch ook zelf, “Meer van de samenleving en minder van de overheid’. Het aanspreken op ontoelaatbaar gedrag kan al zorgen voor de terugkeer van de rust in het dorp. Een aantal surveillerende BPT leden van het team Nieuw Dordrecht, in een gekleurd hesje zorgt er tevens voor dat juist lieden die niet gezien willen worden zich anders gaan gedragen. Een voorbeeld in Ter Apel werkt daar prima. Ook daar is sprake van grote overlast in het openbaar en vooral bij de plaatselijke middenstand. Je kan informatie vinden op www.bptterapel.nl.

Ook kun je informeren bij de heer Harry Bakker , telefonisch te bereiken op 06-82 45 35 77 of per e-mail harrybakker@gmail.com. Je kan ook rechtstreeks een mail sturen naar BPT Ter Apel info@bptterapel.nl Wees wijs en hou je gedeisd. Ga in gesprek met de gemeente Emmen het plaatselijk belang en Burgermeester Bijl, laat zien dat Nieuw Dordrecht meer kan doen voor zijn samenleving, een team burger preventie is van alle tijden. Ook in vroegere tijden hielpen inwoners elkaar om veiligheid in dorpen en wijken te vergroten.

Dorpenzorg .. straat coaches. Bij het herschrijven van dit artikel kwam het bericht binnen vanuit Nieuw Weerdinge-Weerdinge dat de gemeente Emmen allang een stichting Dorpenzorg ,met straat coaches zou hebben. Dat ze actief en goed werk deden in vele dorpen van de gemeente Emmen. Op de website www.dorpenzorg.nl kun je meer informatie vinden. Een prima zaak als er daadwerkelijk straat coaches actief zijn in alle dorpen en wijken,mar het roept toch nogal wat vragen op. Waar waren dan die straatcoaches in Nieuw Dordrecht deze vakantieweken.

Waar waren die straat coaches dan in het centrum van Emmen, op het nieuwe raadhuisplein, het centrum van Emmen, en in de andere dorpen. Waar waren de straat coaches in de wijken Emmermeer, Emmerhout,Angelslo, Bargeres en de Rietlanden. Abri’s werden er vernield, auto’s werden er bekrast , fietsende jongeren door de nieuwe waterpartijen. Ja ze kunnen ook niet overal tegelijk zijn, dat is waar, maar met elkaar in een goede samenwerking iets gaan doen is zo gek nog niet.

Ook die straat coaches kunnen niet alles oplossen, maar als dergelijke vrijwilligers met een sociale training in zicht zijn, zal de overlast zeer zeker minder zijn. Dus ook voor de erkende overleg partners in de dorpen en wijken een hele klus om hier misschien nog meer aandacht aan te besteden. Maar het moet niet tot provocerend gedrag gaan leiden, daarom is het ook goed de wijkagent, een BOA medewerker of iemand van de politieschool die stage zou moeten lopen mee te laten gaan.

Geschreven door Jan Wolters Emmen maandag 27 juli 2015 Tel: 0591-676990
jan.wolters@home.nl
kijk ook eens op www.osog.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda