World Class Composites Solutions (WCCS)

HOOGEVEEN - World Class Composites Solutions (WCCS) is een samenwerking van Fokker in Hoogeveen met het regionale bedrijfsleven, kennisinstellingen en hogescholen. De ambitie van het WCCS-programma is om van het noordelijke deel van Nederland een internationale koploper te maken op het gebied van productie en bewerking van lichtgewicht composietmaterialen. Daarmee levert het programma een stevige, structurele bijdrage aan de groei van de (groene) economie en aan een gezonde en toekomstbestendige arbeidsmarkt in de regio. Het programma bestaat uit diverse concrete projecten waarin 13 partners samenwerken langs twee programmalijnen: 1) Onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve toepassingen en technieken voor de productie van lichtgewicht composietmaterialen. En 2) Slimme, foutloze en geavanceerde productieprocessen om grotere volumes van composietverwerking te kunnen waarborgen. De resultaten uit het programma hebben een spin-off naar de bouw, infra, olie en gas, transport en meubelindustrie, omdat zij de resultaten van het onderzoek en de productieprocessen direct kunnen toepassen in de praktijk.


Partners
Er zijn 13 partners verbonden aan het WCCS programma:
- Fokker Aerostructures
- KPN
- S&T
- Boikon
- Irmato
- Onsight
- Vanenburg Software
- TNO
- Stenden Pre
- TU Delft
- University of Groningen
- Hanzehogeschool Groningen
- NOM

Projecten / Werkpakketten
Met concrete projecten werkt WCCS stapsgewijs aan het realiseren van een World Class Composites Solutions- omgeving in Noord-Nederland. De projecten binnen het WCCS-programma hangen met elkaar samen en versterken elkaar. De volgende projecten (ook wel werkpakketten genoemd) maken deel uit van WCCS:

1. Onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve toepassingen en technieken voor de productie van lichtgewicht materialen:
Werkpakket 1: Ontwikkelen ultrasoon fiber placement cel
Werkpakket 2: Snel lassen van grote lengtes
Werkpakket 3: Modelvorming voor versnelling kwalificatieproces
Werkpakket 4: Sensor en methode voor meten van magneetveldsterkte

2. Slimme en geavanceerde productieprocessen om grotere volumes van composietverwerking te kunnen waarborgen:
Werkpakket 5: Fokker 4.0
Werkpakket 7: Informatiebeveiliging
Werkpakket 8: Optimale inrichting nieuwe bewerkingseenheden
Werkpakket 10: Van productmeting naar procesmeting: voorspellen van productkwaliteit

Resultaten
• Met de projecten creëren we duurzame verbanden tussen bedrijfsleven en onderwijsinstellingen en het vasthouden hoger opgeleiden in de
regio.
• De winst voor bedrijven is groei van marktaandeel, omzet, werkgelegenheid, het uitbreiden van bestaande businesslijnen, het aanboren nieuwe markten.
• Deelnemende kennisinstellingen profiteren van stage- opleidings- en afstudeerplekken en versterken hun kennisbasis.

Meer informatie
www.wccs-nn.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda