Triggerpoint therapie en Massage Emmen Jan Hiemstra richt al 25 jaar de vinger op uw klacht

EMMEN - Al 25 jaar lang behandelt Jan Hiemstra veel mensen met vooral fysieke klachten. Als Triggerpoint therapeut en Fascietherapeut heeft de Emmenaar in die periode niet alleen regionaal, maar ook landelijk een uitstekende naam opgebouwd bij het behandelen van gezondheidsklachten.


Hij begon op 1 september 1991 zijn bloeiende praktijk in De Zuidoosthal, nu Hotel Hampshire Emmen, aan de Kerkhoflaan. Daar behandelt Hiemstra mensen met klachten zoals rugpijn, hoofdpijn en migraine, whiplash-achtige klachten, iPhone-arm, iPad-nek, ischias, buikpijn, restless legs en knieklachten. “De klacht oplossen kan ik natuurlijk niet beloven, maar ik kan wel in bijna alle gevallen de pijn verlichten. Hiemstra begon zijn paramedische carrière als fitnessinstructeur en sportmasseur. ,,Chiropractor Simone Knaap uit Borger wees mij begin jaren negentig op het fenomeen van triggerpoints. Daar ben ik me toen in gaan verdiepen en behandel sindsdien ook triggerpoints met veel succes''

Het zilveren jubileum vorige maand vierde hij dan ook niet met tromgeroffel. Daar is hij veel te bescheiden voor. ,,Ik haal mijn genoegdoening liever uit het feit dat ik de meeste mensen kan helpen. Dat blijkt ook uit de vele positieve referenties''.

Pijn bestrijden of oplossen

Maar wat doet de triggerpoint therapeut eigenlijk. ,,Ik behandel de triggerpoints in een spier, dat zijn niet-nuttige samentrekkingen van spiervezels, ook wel spierknopen genoemd. Hierdoor lossen deze triggerpoints op en kan de spier weer normaal functioneren.''

Daarnaast behandel ik ook het bindweefsel, ook wel fascie genoemd, dat om het spierweefsel heen ligt. Fascie heeft een beschermende functie en verbindende functie tussen spierlagen en spiergroepen, waardoor spieren beter met elkaar kunnen samenwerken.

Iemand met rugpijn verstijft doordat de rug niet meer normaal bewogen wordt. Je gaat bewust of onbewust de bewegingen in je lichaam aanpassen, compenseren waardoor je minder pijn krijgt. Die compensatie kan ook weer overbelast raken, waardoor je steeds stijver beweegt en meer pijntjes krijgt.”

Als recent voorbeeld van bindweefselproblematiek noemt Hiemstra een cliënte (69) waarbij CIAP, een spierziekte, als diagnose was gesteld. Klachten waren onder andere pijnlijke voeten, zware en pijnlijke onderbenen en moeilijk lopen. Na twintig intensieve (en ook wel pijnlijke) bindweefselbehandelingen zijn de klachten zo goed als opgelost. Daarbij gaf Hiemstra de cliënte ook veel oefeningen mee om de houding- en looptechniek te verbeteren. Dat hoort ook bij een Triggerpointtherapeut. ,,Mijn advies is dat een second opinion nooit kwaad kan als er een diagnose gesteld is waarbij gezegd wordt ‘dat er verder niets aan te doen is en je er maar bij neer moet leggen”.

Aandacht, energie en tijd
De kracht van zijn praktijk noemt Hiemstra de aandacht en de tijd die hij neemt om een probleem aan te pakken, maar ook de energie die hij erin steekt. ,,Ik kijk namelijk altijd verder dan alleen naar het pijnlijke gebied, ik zoek ook naar de oorzaak. Dat kan omdat ik naast triggerpointtherapie en bindweefseltherapie ook veel ervaring heb met andere therapievormen zoals drukpuntmassage, sportmassage en natuurgeneeskundige behandelingen. In mijn opinie is niet één therapie zaligmakend. Daarom schroom ik ook niet om een goede chiropractor of podotherapeut in te schakelen wanneer dat nodig is.”

Naast de praktijk van Hiemstra is chiropractor Teresa Zeug van ‘Imagine Chiropractie’ gevestigd. “Ik werk veel met haar samen om iemand nog breder en dus beter te kunnen helpen. Ook stimuleer ik de eigen motivatie van de cliënt om zelf actief mee te doen om het herstel te bespoedigen. Ik zeg altijd: ‘De cliënt lukt het niet alleen, ik kan het ook niet alleen, maar samen komen wij een heel eind’.”

Vergoeding
Hiemstra heeft via zijn beroepsvereniging overeenkomsten met veel zorgverzekeraars. Zijn behandelingen worden bij een aanvullende verzekering onder alternatieve geneeswijzen meestal vergoed.

Jan Hiemstra

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda