FC Emmen neemt punt mee uit Leeuwarden

LEEUWARDEN - De fraaie reeks overwinningen hield in het ijskoude maar sfeervolle Cambuur stadion geen stand, toch kon FC Emmen niet ontevreden zijn met het gelijke spel tegen SC Cambuur. De Fries/Drentse botsing was een boeiend schouwspel met voor rust een thuisclub die iets meer van het spel had maar zich na de rust op de counters moest toeleggen.

FC Emmen keek lang tegen de 1-0 achterstand maar het was de laatste tijd wat moeilijk scorende Cas Peters die voor de verlossende gelijkmaker zorgde.
De trainers konden uiteindelijk wel leven met het gelijke spel. FC Emmen coach Dick Lukkien: ,,SC Cambuur was in de eerste helft de betere ploeg en wij na rust. Die 1-1 is dan ook wel in orde. Het was een vermakelijk schouwspel waarin wij het in het eerste half uur moeilijk hadden. SC Cambuur hield het tempo hoog om ons onder druk te willen zetten en dat leidde bij ons tot slordigheden. Na die 1-0 had het ook gemakkelijk 2-0 kunnen worden. Na de pauze was het een ander verhaal, wij gingen meer over de zijkanten spelen en dat werkte goed. ” Collega René Hake had zijn ploeg een goede beginfase zien spelen. ”We zetten FC Emmen snel onder druk maar dat kun je natuurlijk geen hele wedstrijd volhouden. Direct na de pauze kregen we nog een goede kans op de 2-0 maar daarna ging het steeds beter bij FC Emmen. Met kunst- en vliegwerk hebben we uiteindelijk het gelijkspel over de streep getrokken.”

FC Emmen kwam na een klein half uur op achterstand toen Jeroen Veldmate een strafschop veroorzaakte. Nogal onfortuinlijk en hij kreeg er niet eens een kaart voor. FC Emmen heeft dan in doelman Dennis Telgenkamp een penaltykiller want hij stopte twee keer eerder dit seizoen een trap vanaf elf meter maar hij was tegen de knal van Alvin Daniels kansloos: 1-0. Tien minuten daarvoor was FC Emmen aardig dichtbij de openingstreffer geweest toen Youri Loen vanaf een meter of 25 de bovenkant lat trof. FC Emmen had het echter in deze fase niet gemakkelijk, het riskante kort uitverdedigen van Dennis Telgenkamp was daarbij ook geen steun. Kort daarop waren er nog prima kansen voor Issa Kallon en Alvin Daniels. In de slotfase van de eerste helft draaide het spelbeeld iets ten gunste van de gasten wat echter niet tot doelpunten leidde.

Na de pauze zette FC Emmen snel druk op de ketel hoewel het nog wel even in de problemen kwam maar geluk had dat spits Alvin Daniels, in de ploeg voor Martin Barto, het vizier niet goed had afgesteld. Na een kwartier vond Dick Lukkien dat het tijd werd om plan B in werking te stellen. Mario Bilate werd ingebracht voor Hilal Ben Moussa en kort daarop verdween Youri Loen naar de kant ten faveure van Norair Mamedov. FC Emmen draaide SC Cambuur af en toe dol met agressief voetbal en dikwijls prima combinaties. Hoogtepunt was de gelijkmaker in de 71e minuut. Anco Jansen zette Cas Peters met een prachtig passje vrij en de topscorer van FC Emmen maakte met links een einde aan zijn droogteperiode van vijf duels: 1-1. De slotfase was vervolgens buitengewoon boeiend. FC Emmen domineerde maar moest ook af en toe counters toestaan. Issa Kallon had daaruit kunnen scoren maar werd door Dennis Telgenkamp van een treffer afgehouden. Uiteindelijk konden de acteurs de warme douche opzoeken met een 1-1 eindstand. FC Emmen behoudt hierdoor de leiding in de derde periode maar liet de kans liggen om in de algehele ranglijst nog dichter bij NEC te komen dat thuis niet verder kwam dan een gelijkspel tegen Fortuna.

SC Cambuur-FC Emmen 1-1. 25.Daniels (strafschop), 71. Peters 1-1. Scheidsrechter: Van de Graaf. Gele kaart: Crowley (SC Cambuur), Peters, Jansen (FC Emmen). Toeschouwers: 7476.

SC Cambuur: Cummins; Van Wermeskerken, Schilder, Steenvoorden, Van Deelen, Houtkoop (74. Barto), Schils, Boerlage, Crowley, Daniels (79. Van Kippersluis), Kallon.
FC Emmen: Telgenkamp: Klok, Veendorp, Veldmate, Bakker, Ben Moussa (60. Bilate), Bijl, Loen (70. Mamedov), Peters, Bannink (83. Chacon), Jansen.