De Rakkers na 37 jaar weer op het podium

EMMEN - Dertien jaar maar liefst, tussen 1974 en 1987, bestond de band De Rakkers. Je zou denken een Nederlandstalige band, maar niets is minder waar. De Rakkers, uit de Zuidoosthoek van Drenthe, speelden de hits van toen in discotheken en de grotere dancings door heel Noord-Nederland. Ook waren ze een veel geboekte bruiloftsband. Tal van bruidsparen vierden hun bruiloft op de muziek van De Rakkers. De Rakkers is een van de zes bands die optreedt tijdens de derde editie van Forever Young op zaterdag 11 mei.


De Rakkers in de jaren zeventig met Kees Hendriks, Henk Busscher, Wilko de Groote en Gerry Hoff. (Eigen foto).

In 1974 is basgitarist en zanger Wilko de Groote gestopt bij Hydra, bekend van de hits Als het gras twee kontjes hoog is en Marietje. Daarvoor speelde hij bij Les S in Klazienaveen. Kees Hendriks, net gestart met een studie aan het conservatorium in Groningen en Gerry Hoff uit Klazienaveen zijn vrienden en in de vrije tijd maken ze samen muziek. Kees op de piano en Gerry op gitaar. Wilko en Kees zijn beide, op trompet, actief bij harmonie Volharding in Nieuw-Dordrecht. Ze komen met elkaar in gesprek met als resultaat dat Wilko, Kees en Gerry afspreken om een keer gezamenlijk muziek te gaan maken. Het is de start van een nieuw trio. Kees op toetsen, Wilko op drums en Gerry op gitaar. Door toedoen van de moeder van Kees wordt de naam De Rakkers gekozen.

Jutstra Coevorden
“Al snel kwamen de eerste aanvragen voor optredens binnen”, zegt Gerry Hoff. “Ons eerste optreden is in de voorzaal bij Zaal Jutstra in Coevorden. Na het optreden blijkt dat er nog wel enige repetities nodig zijn, maar bij het volgende optreden gaat al een stuk beter, we leerden snel.”

Van een trio wordt De Rakkers al snel een kwartet als Henk Busscher bij de band komt. Henk is een neef van Kees, speelt trompet en kan ook drummen. Hij is als trompettist op dat moment actief bij The Dutch Boys. Zijn voorkeur gaat echter uit naar drummen. “Hij sluit bij ons aan waardoor Wilko de basgitaar weer oppakt en Henk achter de drums plaatsneemt. Er komen dan ook meer aanvragen voor het spelen op bruiloften en partijen binnen. Even later sluit ook de jongere broer van Henk, drummer Erik Busscher, aan, waardoor Henk ook nummers op trompet kan spelen.”

Dancings
De Rakkers wordt een veel gevraagde band die elk weekend op pad is om muziek te maken. Ze spelen op bruiloften, partijen en feestavonden, maar ook in dancings en discotheken. Ondertussen spelen er tal van zaken. Hoff: “Zo kan Henk Busscher een tijdje niet drummen waarvoor korte tijd Bert Slomp komt. Kees is ondertussen afgestudeerd aan het Conservatorium en wordt muziekleraar op de Muziekschool in Emmen. Tot slot sluit gitarist en saxofonist Erwin Budeke, een collega van Kees van de Muziekschool Emmen als zesde lid bij De Rakkers aan.”

Gerry Hoff geeft na twaalf jaar, in 1986, aan te willen stoppen. Naast een fulltimebaan en alle weekenden weg wil hij meer tijd hebben voor zijn gezin. De Rakkers gaan zonder Gerry door, maar wanneer Wilko, een jaar later ook stopt, gaan Kees, Henk, Erik en Erwin als Chipband verder.

Vaker optreden
Gerry Hoff heeft tot slot nog wel een nieuwtje: “We vinden samen spelen weer zo leuk dat we hebben besloten om als De Rakkers weer vaker op te gaan treden. We zijn dus te boeken.” De Rakkers van nu zijn: Toetsenist/zanger Kees Hendriks, gitarist/zanger Gerry Hoff, basgitarist/zanger Wilko de Groote, gitarist/zanger Harry Fühler en drummer/zanger Ronald de Lange.

De andere bands op Forever Young zijn: Cairo, The Outtakes, Shamrock 1.0, The Marvins en The Old Times Skifflers.

Opnieuw het Jawoord geven
Hebben De Rakkers ook bij jullie op de bruiloft opgetreden? Dan hebben we iets nieuws. Tijdens het optreden van De Rakkers op Forever Young kunnen jullie elkaar opnieuw het jawoord geven. We hebben een BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand) ingehuurd die jullie dan opnieuw in de echt gaat verbinden. Je kunt je als je een ticket koopt daarvoor aanmelden bij het Atlas Theater. Er is ook nog een leuk prijsje mee te winnen.

Tickets voor Forever Young zijn verkrijgbaar via bijgaande link of aan de kassa van het Atlas Theater als het niet uitverkocht is.https://www.atlastheater.nl/voorstellingen/indoor-festival-forever-young-3-11-mei/


De Rakkers anno 2024 met vlnr: Gitarist/zanger Harry Fühler en drummer/zanger Ronald de Lange, basgitarist/zanger Wilko de Groote, gitarist/zanger Gerry Hoff en toetsenist/zanger Kees Hendriks. (Eigen foto).

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda