Drenthe krijgt twaalf kinderdirecteuren

ASSEN - Kinderen van groep zeven van twaalf basisscholen in Drenthe kunnen op dit moment solliciteren naar de functie van kinderdirecteur bij één van de grote culturele instellingen in Drenthe. De kinderen mogen op 19 september één dag de baas zijn van het Drents Museum, Gevangenismuseum,

Hunebedcentrum en bijvoorbeeld het Drents Landschap. De kinderdirecteur mag meepraten over de activiteiten die de instellingen organiseren voor kinderen tot 13 jaar. Ook heeft de kinderbaas een belangrijke rol bij de start van Oktobermaand Kindermaand.

De kinderdirecteur is een initiatief van de jubilerende Stichting Kunst & Cultuur (K&C), die de betrokkenheid van kinderen bij kunst- en cultuuractiviteiten in Drenthe wil vergroten.
De kinderdirecteuren adviseren, met de input van klasgenoten, de deelnemende organisaties over bijvoorbeeld tentoonstellingen en educatieve programma’s. Daarnaast zal hij of zij aanwezig zijn bij de bijzondere activiteiten die dag. De kinderdirecteur zal meevergaderen en meedenken over nieuwe plannen en projecten.

Oktobermaand Kindermaand
Elke culturele organisatie geeft een eigen invulling aan de dag van de kinderdirecteur, maar één taak is voor alle kinderen hetzelfde op 19 september; zij ontvangen in hun eigen gemeente de burgemeester voor de start van Oktobermaand Kindermaand. Dit jaarlijks terugkerende evenement stimuleert kinderen en hun ouders in de weekenden van oktober gratis kennis te maken met culturele activiteiten in de provincie.

Solliciteren met een filmpje
De komende dagen mogen de kinderen hun sollicitatie in de vorm van een filmpje sturen naar de deelnemende instellingen. Ze reageren daarmee op de oproep die de directeuren hebben gedaan. Uit alle inzendingen kiest elke organisatie één kandidaat. Na de zomervakantie zal deze leerling met zijn of haar klas het directeurschap voorbereiden. Hiervoor heeft kinderboekenschrijver Chris Vegter een lesbrief geschreven.

Betrokkenheid van kinderen bij organisaties lijkt steeds vaker voor te komen. We kennen in Nederland al verschillende kinderburgemeesters en kinder- en jeugdraden. Dit is een Drentse aanvulling hierop.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda