Zondag Boekweitoogst in blauwe onderbroek in Veenpark

BARGER COMPASCUUM - Het is weer tijd om de boekweit te oogsten in het Veenpark en dat gaat zondag 4 september gebeuren. De Boekweitboer is dan vanaf 13:00 uur met zijn vrouw en kinderen op de akker.

Aan het oogsten van boekweit gaat in het voorjaar veel werk vooraf. Deze voorbereidingen op de akker worden ook nu bij de oogst nog eens door de boer gedemonstreerd. Behalve het oogsten van de boekweit zijn er in het plaggenhuttendorp nog meer actviteiten, zoals worst maken en brood bakken in de oude leemovens.
Het verhaal van de boekweitteelt horen de bezoekers van een verteller, terwijl leden van de historische vereniging ‘t Aole Compas de werkzaamheden demonstreren.

Historie
De moerassige veengebieden van het Barger-Compascuum vormden de gemeenschappelijke weidegronden van de boeren van Noord- en Zuid-Barge en het Duitsche Haren en Lingen. Het Barger-Compascuum lag midden in het Bourtanger Moor, en daarom heeft het vrij lang geduurd voor hier de grens tussen Nederland en Duitland definitief is vastgesteld. Onderhandelingen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Koninkrijk Hannover hebben uiteindelijk in 1765 tot de huidige grens geleid.

In het jaar 1866 is met Hannover een nieuw verdrag gesloten, waardoor het hele gebied, het Barger-Compascuum, voor bewoning kon worden vrijgegeven. Op bijna hetzelfde moment veroverden de Pruisen het koninkrijk Hannover en veel Hannoveranen vluchten daarom naar het Compascuum. Zij voorzagen in hun levensonderhoud door boekweit te verbouwen. Bij de voorbereidingen, maar zeker bij de oogst van de boekweit was de hele familie van de boer in touw. Om zijn bovenkleding te sparen deed de boer het werk in zijn lange blauwe onderbroek. De opbrengst van de oogst was voldoende voor een sober, maar tevreden bestaan in de gebieden van het Barger-Compascuum, in de Drentsche Venen aan het eind van de19e eeuw. Toch trokken steeds meer mensen naar dit gebied.


De boekweitboer en zijn vrouw aan het werk op de akker.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda