Speciaal programma “SIVO op Fietse Deur Drenthe”

ORVELTE - Om te benadrukken dat de vele SIVO- deelnemers van verschillende nationaliteiten zich nadrukkelijk met cultuur bezighouden, is er een speciaal programma gemaakt onder de titel: SIVO Op Fietse Deur Drenthe. SIVO-dansers en -muzikanten fietsen door Drenthe en geven verschillende optreden in een van de dorpen die worden doorkruist.


“SIVO Op Fietse Deur Drenthe” begint op woensdag 17 juli. De groep die dan optreedt is Mexico, dat tussen 10.00 en 13.00 uur tijdens de ‘Fiësta Mexicana’ op Landal Orveltermarke in Witteveen belangstellenden op een optreden trakteert. Landal Orveltermarke is de beleefpost voor de Fiets4Daagse vanuit Westerbork. De activiteit in Witteveen omvat eten, drinken en natuurlijk dansen op z’n Mexicaans.

Polen en de Papua’s uit Indonesië fietsen donderdag 18 juli in de ochtenduren een deel van de route mee vanuit stempelpost Hooghalen en deze deelnemers maken tijden hun tocht een vlog. De groep uit Indonesië treedt ’s middags op en kookt tijdens ‘Buren ontmoeten Culturen’ in Bovensmilde. Samen met de gastgezinnen van Bovensmilde zorgen ze voor een groot cultureel verbroederingsfeest.

De SIVO-groep uit Belarus fietst ’s morgens samen met de gastgezinnen uit Kibbelveen/Noord-Sleen ook een deel van de route van de Fiets4Daagse en doet al vloggend verslag . Servië verzorgt tussen 13.30 en 16.30 uur optredens en workshops tijdens de binnenkomst van de fietsers in het centrum van Westerbork. Mexico fietst om 13.00 uur van Witteveen naar Oranje om daar een optreden te verzorgen bij de plaatselijke beleefpost. Ook hiervan wordt een vlog gemaakt.

Alle deelnemers van de Fiets4Daagse die Westerbork als thuishaven hebben, kunnen vrijdag 19 juli samen met de deelnemers van de route over 60 km vanuit Assen, het SIVO-festival in Orvelte bezoeken. Daarbij kunnen zij hun stempel halen bij de plaatselijke stempelpost in Orvelte. Alle buitenlandse groepen treden die dag in Orvelte op en er zijn speciale activiteiten voor de kinderen die onder andere met de Kidsroute Orvelte doorkruizen.

Bezoekers kunnen meedansen
Bezoekers kunnen tijdens het SIVO-festival op vele manieren genieten van fraaie combinaties van zang, muziek en dans. Maar zij kunnen ook zelf in actie komen bij het dansen. Buitenlandse groepen hebben zich bereid verklaard bezoekers van het SIVO-festival de fijne kneepjes van hun traditionele dansen bij te brengen.

Op het RTV Drenthe podium in Orvelte nodigen de verschillende dansgroepen belangstellenden uit mee te dansen. Spetterende bewegingen, snelle draaien, ingewikkelde, maar zo gemakkelijk ogende figuren, vormen een prachtige uitdaging. De dansers met sierlijke hand, arm en heupbewegingen, nemen de bezoekers letterlijk bij de hand en binnen de kortste keren is er geen houden meer aan.


ErfGOEDmarkt tijdens SIVO-fesitval
Een nieuwe naam, maar de opzet is al jaren bekend bij het vaste SIVO-publiek. De vroegere “multicultimarkt” heet nu “ErfGOEDmarkt”. De markt kent kramen met bijzondere koopwaren uit de landen van deelnemende buitenlandse folklore groepen, maar ook komen aanbieders van erfgoed gerelateerde artikelen hun waren aanprijzen. Van origineel handwerk tot kunstzinnige artikelen. Ook worden de oude ambachten niet vergeten. Wat is een SIVO-festival zonder klompen! Het ‘Internationaal Klompenmuseum’ uit Eelde is aanwezig met een eigen stand. De ‘ErfGOEDmarkt‘ vindt alleen plaats in het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 juli en is in Orvelte te bezoeken tijdens de festivaluren.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda