Parkeermaatregelen in een notendop

EMMEN - Eind 2014 was het al aan de orde: de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de inkomensten en kosten van het parkeren in het centrum van Emmen meer in evenwicht zouden komen. Mede op verzoek van de ondernemers van Emmen centrum is extra tijd genomen om hierover van gedachten te wisselen.

De parkeertarieven van het overgrote deel van Emmen blijven gelijk. Het huidige parkeertarief van € 1,75 in de parkeergarages wordt het tarief voor alle parkeerplaatsen achter de slagboom. Dit is niet gewijzigd. Vanaf 1 september 2015, nadat de projecten Herinrichting Marktplein en Centrumplein gereed zijn, wordt het tarief voor kort parkeren ‘op straat’ verhoogd naar € 2.00 per uur. Dan wordt ook het betaald parkeren uitgebreid met parkeerplaatsen in de Flintstraat en de stationsomgeving. Ook stijgen de tarieven voor parkeervergunningen naar een marktconform tarief en de afschrijvingstermijn van parkeergarages wijzigt van 40 naar 50 jaar. Indien de raad hierover in april positief besluit, treden de maatregelen in werking.

Al een aantal jaren zijn de kosten van het parkeren hoger dan de inkomsten. Ook is in de kadernota van 2014 een jaarlijkse bezuiniging (van 2014 - 2018) voor parkeren opgenomen jaarlijks € 750.000,-.Met de nieuwe maatregelen wordt deze bezuiniging gehaald en de kosten en inkomsten meer in evenwicht gebracht.

Overleg met gebruikers van het centrum
In december werd het oorspronkelijke voorstel van de agenda gehaald om opnieuw van gedachten te wisselen met de ondernemers in het centrum en erkende overlegpartner van het centrum en Bargermeer-Meerveld, de directie van Hampshire Hotel De Giraf en Hondsrugcollege. Deze gesprekken hebben geleid tot een aantal wijzigingen in de voorgestelde parkeermaatregelen. Wethouder Van der Weide: "Op P-Oost gaan we voorlopig het betaald parkeren niet invoeren. Uit de overleggen met de verschillende partijen is gebleken dat betaald parkeren op P-Oost nu niet wenselijk is. We hebben ook met elkaar afgesproken periodiek om de tafel te gaan om verder te praten over bereikbaarheid en parkeren in Emmen centrum. Volgens mij hebben we een goede basis met elkaar gelegd voor meer balans in de kosten en inkomsten. Maar, misschien nog wel belangrijker, ook voor een beter overleg met elkaar."

Hieronder een opsomming van de parkeermaatregelen en een korte uitleg wat dit betekent.

Wijziging zone-indeling
Per 1 september 2015 wordt verandert de zone-indeling voor betaald parkeren. Daarbij verschillen de tarieven van de parkeerplaatsen achter de slagboom (gesloten terreinen) en de parkeerplaatsen 'op straat'(open terreinen). Zo willen we het het gebruik van de parkeergarages en de grote parkeerterreinen stimuleren. Mensen die voor korte boodschappen naar het centrum komen kunnen dan kort parkeren op één van de vele plekken zonder slagboom. Zo wordt de doorstroming op de straatparkeerplaatsen groter. Nu is het centrum nog ingedeeld in zone A (kern Emmen-centrum) en zone B (overige gebieden).

Wijziging tarieven parkeren
Per 1 september 2016:
Achter de slagboom (gesloten terreinen):
- € 1,75 per uur
- Dagkaart: € 10,-, op zondag € 5,-
Straatparkeren (open terreinen): €2,00 per uur.

Tarief parkeervergunningen
We gaan toe naar een meer marktconform tarief voor een parkeervergunning voor bedrijven, bewoners, werkenden en functionele vergunningen. Het voorstel is om een tarief te hanteren van €240,- voor bewoners en werkenden per jaar (€ 0,65 per dag) en €600,- voor bedrijven per jaar (€ 1,65 per dag). Voor bestaande vergunninghouders wordt het bedrag niet in één keer verhoogd, maar verhogen we per jaar met 20% tot het tarief op het bedrag van €240,- en €600,- zit.

Betaaltijden parkeren
Nadat het Theater in gebruik is genomen, wijzigen de tijden waarop betaald parkeren van toepassing is. Vanaf dan moet voor het parkeren betaald worden tot 22.00 uur.

Afschrijvingstermijn Parkeergarages wijzigen 40 jaar > 50 jaar
De afschrijvingstermijn voor de parkeergarages is vastgesteld op 40 jaar. Het voorstel is om dit uit te breiden naar 50 jaar. Dit zorgt voor minder jaarlijkse kosten.

Intensivering parkeerhandhaving
De betalingsbereidheid van parkeerboetes is nu 90%. Dit is het landelijk gemiddelde. Maar we denken dat dit hoger kan. We willen hier 95% van maken. Dat betekent strengere controles waardoor de pakkans wordt vergroot. Hoe we dit exact gaan doen, zijn we nu nog aan het bekijken.

Werkendenvergunning per 1 januari 2016
Voor werkenden biedt de gemeente twee permantente en één tijdelijk parkeerterrein. Op P-Noord kunnen werkenden terrecht met een vergunning. Op P-Oost kunnen werkenden gratis parkeren. Er is een tijdelijk parkeerterrein aan de Vreding. Daar kunnen werkenden tijdelijk ook vergunning voor krijgen.

Voornemen tot fiscaliseren van de E-9 vergunninggebieden
De Klepel en Beatrixstraat zijn nu E-9 vergunning gebieden. Deze gebieden vallen nu nog onder de wegenverkeerswet van Het Rijk. De gemeente wil deze gebieden overnemen en hier vergunninggebied van maken. Met deze maatregel is de opbrengst van handhaving voor de gemeente in plaats van voor het Rijk.

Wat gaat wanneer gebeuren?
•1 september 2015: tariefswijziging open terreinen en uitbreiding betaald parkeerareaal met Flintstraat en stationsomgeving;
•1 januari 2016: verhoging tarieven bestaande parkeervergunningen met 20% per jaar tot € 240,-;
•1 januari 2016: Wijziging zones van A en B naar open en gesloten terreinen;
•1 januari 2016: nieuwe tarieven nieuwe parkeervergunningen €240,- voor bewoners, € 600,- bedrijven;
•Na ingebruikname theater: Betaald parkeren tot 22.00 uur.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda