Incidenten in en om asielzoekerscentra.

EMMEN - Afgelopen zaterdag informeerde staatssecretaris Dijkhof, naar aanleiding van verschillende WOBverzoeken, de Tweede Kamer en de landelijke pers over de landelijk geregistreerde aantallen incidenten uit 2015 in en om asielzoekerscentra. Namens de regioburgemeester heeft de politiechefNoord-Nederland alle burgemeesters in Noord Nederland en de Hoofdofficier van Justitie de door de nationale politie gemaakte analyse van de aantallen toegezonden. In deze analyse komt naar voren hoe het incidentenpatroon per locatie is. Het rapport wordt uiterlijk vandaag openbaar gemaakt op de website van de politie, www.politie.nl.


Situatie in de gemeente Emmen
Voor het Asielzoekerscentrum (AZC) aan de Wilhelmsweg in Emmen vermeldt het rapport 81 incidenten in hetjaar 2015. In verhouding met het totaal aantal incidenten over de gehele gemeente Emmen in dat jaar (22116) zou ik daar niet zoveel gevolgen aan willen verbinden. Daarbij opgeteld de praktijkervaring van de medewerkers van het AZC aan de Wilhelmsweg, de ervaring van de politie op locatie en die van omwonenden maakt dat de gerapporteerde cijfers geen aanleiding zijn om anders om te gaan met

incidenten bij en rond het AZC.
Van de in totaal Si geregistreerde incidenten vond het merendeel plaats op de locatie zelf. Vermissing van goederen en onderlinge ruzies, bedreigingen en lichte mishandelingen kwamen het meeste voor. Dit soort incidenten is ook op andere plekken in de gemeente het meest aan de orde. Voor een totaaloverzicht van de 81 incidenten, verwijs ik u naar de bijlage.

Inzet politie
De politie en het COA werken goed samen om de veiligheid bij en rond het AZC zo veel mogelijk te borgen. In het AZC worden de normen en grenzen rondom veiligheid nadrukkelijk met bewoners besproken en gedeeld. Voor de politie is er geen aanleiding om rond het AZC aan de Wilhelmsweg extra capaciteit in te zetten. Uiteraard levert de komst of uitbreiding van een AZC voor de politie wel extra inzet op. De politie heeft hiervoor extra capaciteit beschikbaar. De inzet voor het voorkomen en oplossen van high impact crimes blijft onverminderd gehandhaafd. Zoals overal in onze gemeente, is er ook blijvende aandacht voor veiligheid bij en rondom het AZC. Bij de uitbreiding van het AZC voor een tijdelijke noodopvang geldt die aandacht vanzelfsprekend ook. Toen in september vorig jaar bekend werd dat het CDA ons verzocht om te voorzien in een noodlocatie is er met een afvaardiging van bewoners gesproken. Zij hebben in dat gesprek aangegeven dat zij zelden tot nooit overlast ervaren van het AZC. De politie en de leiding van de locatie aan de Wilhelmsweg gaven ook aan zelden met incidenten te maken te hebben. Dit werd benadrukt tijdens de informatiebijeenkomst voor omwonenden op 15 september 2015. Ook de inloopbijeenkomst voor de noodopvang op 18 januari 2016 gaf geen bijzonderheden. gaf geen bijzonderheden. De ingezette lijn van veiligheid voor de bewoners van het AZC en de inwoners van de gemeente Emmen wil ik voortzetten. Signalen en klachten worden dan ook actief opgepakt. Blijvende aandacht voor veiligheid gaf geen bijzonderheden.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda