Eerste stap gezet richting nieuw Leerwerkbedrijf

EMMEN - De gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen willen dat zo min mogelijk mensen afhankelijk zijn van een uitkering en zoveel mogelijk mensen een reguliere baan hebben.

Hiervoor werken zij al een aantal jaren samen. Nu de gemeenten ook verantwoordelijk zijn voor inwoners die voorheen een Wsw- of Wajong-uitkering zouden krijgen, vraagt dit om een andere werkwijze. Om de dienstverlening richting werkzoekenden te verbeteren, wordt een nieuw Leerwerkbedrijf opgericht. Daarbij hebben de gemeenten gekozen voor een variant waarin wordt samengewerkt, maar toch ruimte is voor eigen Participatiebeleid.

Samenwerking en zelfstandigheid
De gemeente Emmen wordt eigenaar van dit Leerwerkbedrijf, dat werkzoekenden begeleidt naar werk of een zinvolle dagbesteding. De gemeenten Coevorden en Borger-Odoorn werken samen met Emmen, kunnen gebruik maken van de diensten van het leerwerkbedrijf, maar blijven zelf verantwoordelijk voor het gemeentelijke participatiebeleid. Het voorstel dat door de drie colleges is vastgesteld, gaat nu naar de gemeenteraden. Zij nemen hierover in juli een besluit. Hoe het leerwerkbedrijf er precies uit komt te zien, wordt na dit besluit verder uitgewerkt.

Wsw
De komst van een nieuw Leerwerkbedrijf is niet van invloed op inwoners die met een Wsw-indicatie werkzaam zijn bij de EMCO-groep. Voor hen verandert er niets. De gezamenlijk uitvoering van deze wet blijft zoals het nu is.

Sinds 1 januari 2015 worden er geen nieuwe mensen meer toegelaten tot de Wsw. Wie nu bij de gemeente komt met een afstand tot de arbeidsmarkt valt onder de Participatiewet.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda