Gemeente Emmen start met nieuwe aanpak voor jongeren uit bijstand

EMMEN - Vandaag start in Emmen een eerste groep van tien enthousiaste jongeren, die de komende twaalf weken intensief begeleid worden naar school, werk of dagbesteding. In de gemeente is een grote groep jongeren die na het verlaten van school veel moeite heeft met het vinden van passend werk of een geschikte vervolgopleiding. Om te voorkomen dat deze jongeren langs de kant komen te staan en in een uitkeringssituatie terecht komen, start nu een proef met intensieve begeleiding.


De jongeren gaan in een twaalf weken durend programma aan de slag. In het programma wordt elke jongere in beeld gebracht op alle zeven levensgebieden. Dit zijn: wonen, financiën, sociale relaties, lichamelijke en psychische gezondheid, zingeving en werk en activiteiten.

Met de verkregen kennis gaat een coach of jobhunter samen met de jongere aan de slag om hen verder te helpen naar school, regulier werk of (arbeidsmatige)dagbesteding. De meeste aandacht gaat naar het thema werk en activiteiten. De jongeren krijgen onder andere een cv training en tips en trucs voor sollicitatiegesprekken. Ze worden ook geholpen bij het zoeken naar een stageplek. Als het gelukt is een vervolgstap te maken, blijft de gemeente de jongere volgen en begeleiden.

Participatiewet
Door de komst van de Participatiewet krijgt een deel van de jongeren van VSO-, PRO- en Entree scholen niet langer een Wajong-uitkering. Ook zijn er sinds 2015 geen nieuwe plaatsen meer voor hen in de sociale werkvoorziening. Gemeenten zijn verantwoordelijk geworden voor deze groep jongeren. Om passende ondersteuning aan te bieden, ontwikkelt de gemeente Emmen nieuwe vormen van dienstverlening, zoals deze proef met intensieve begeleiding. Als deze proef succesvol blijkt, wordt het doorontwikkeld tot een nieuwe standaard werkwijze.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda