Emmen zet varkens in om onkruid te bestrijden

EMMEN - De gemeente gaat met akkervarkens de Japanse duizendknoop bestrijden. Deze zeer agressieve exotische plant groeit op verschillende plekken in de gemeente. De bestrijding met varkens is een proef. De eerste varkens zijn uitgezet in het openbaar groen aan de Jagersweg in Klazienaveen.


Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop kan onder en boven de grond veel schade veroorzaken en is moeilijk te bestrijden. De plant is in staat om door asfalt heen te groeien en door muren heen te breken. In Emmen komt de plant vooral voor buiten de bebouwde kom. Op plekken waar het voor problemen zorgt grijpt de gemeente in.

Inzet varkens
Het inzetten van varkens blijkt in andere gemeenten een succesvol middel te zijn om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De varkens gaan de grond omspitten en eten de plant en de wortels op waardoor de plant sterft.

Bestrijding
De gemeente bestrijdt de Japanse duizendknoop al met heet water en begrazing door schapen. Dit blijft de gemeente doen op plekken waar maar enkele planten staan. Als de proef in Klazienaveen succesvol is worden de varkens volgend jaar op meer locaties ingezet. Het gaat dan alleen om locaties waar zeer veel planten staan.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda