Lokale Alliantie Emmen Rookvrij timmert aan de weg

EMMEN - Op 27 oktober tekenden 14 nieuwe organisaties voor een Rookvrije Generatie in Emmen. De Rookvrije Generatie zet zich in om kinderen rookvrij te kunnen laten opgroeien. Door het ondertekenen van een intentieverklaring, verbinden ook de nieuwe organisaties zich aan de gezamenlijke ambitie van de Alliantie Emmen Rookvrij om kinderen zo min mogelijk met roken in aanraking laten komen. Hiermee is weer een volgende stap gezet naar een generatie kinderen dat opgroeit zonder de schadelijke effecten van tabaksrook.


Alliantie Emmen Rookvrij
Twee jaar geleden tekenden we samen met 28 partners een intentieverklaring. Hiermee was de Alliantie Emmen Rookvrij een feit. Vanaf dat moment is er veel gebeurd. Veel partijen hebben hard gewerkt om hun organisatie, buurt, (sport)park of omgeving rookvrij te maken.

Nieuwe partners
Met de nieuwe partners, bestaat de Alliantie Emmen Rookvrij nu uit 43 enthousiaste organisaties en verenigingen. Hier zijn we heel blij mee. Eén van de nieuwe leden is WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Het park is hiermee een mooi boegbeeld geworden voor de Alliantie.

Wildlands directeur Erik van Engelen: Wildlands heeft als ambitie om het leukste dierenpark van Nederland te zijn. Kinderen zijn voor ons dus een belangrijke doelgroep. Wij willen het goede voorbeeld geven voor de Rookvrije Generatie. Daarom bieden we nog maar 5rookplekken aan, afgeschermd voor het publiek. Onze ambitie is om over een paar jaar een volledig rookvrij park te hebben.

Partnerbijeenkomst
Tijdens de partnerbijeenkomst op 27 oktober verwelkomden we onze nieuwe partners. Daarnaast stond de bijeenkomst in het teken van inspireren en van elkaar leren. Dit deden we met een drietal enthousiaste gastsprekers.

Margriet de Boer (adviseur gezondheidsbevordering GGD Drenthe) gaf een update over de rookvrije omgeving in Emmen. De trend is dat het aantal rokers afneemt. Toch rookt nog steeds 21% van de volwassenen in Emmen en 6% van de jeugd. Dagelijks starten er nog veel (jonge) mensen met roken. De ambitie uit het Nationale Preventie Akkoord is dat in 2040 max. 5% van de volwassenen rookt en 0% van de jongeren.

We zijn er dus nog niet. De GGD heeft een recent overzicht van alle ondersteuningsmogelijkheden voor stoppen met roken in Emmen. Deze zijn beschikbaar via de basisverzekering (zonder eigen bijdrage).

Steeds meer locaties in Emmen zijn rookvrij maar nog niet zichtbaar op de locatiemonitor van de Rookvrije Generatie. Margriet roept de alliantiepartners op om zich te registreren op rookvrijegeneratie.nl. Hiermee geef je als organisatie een signaal af en draag je bij aan een rookvrije generatie.

Gerard Kemkers (oud langebaanschaatser /schaatscoach) en Robert van de Graaf (verslavingsarts VNN) hadden een interessant tweegesprek. De vergelijking ‘roken is topsport’ werd hierbij gemaakt. Het is bijna topsport om verslaafd te raken. Rokers zijn in hun leven namelijk veelvuldig blootgesteld aan roken (herhaling). Dit zit hem vooral in het normaliseren van roken want roken doe je nooit alleen. Zien roken, doet roken. Vervolgens is het weer topsport om eraf te komen

Gerard Kemkers heeft zich ingezet om het Thialf stadion rookvrij te maken. Hij gaf aan: In de jaren 80 werd er volop gerookt in het stadion. Een absurde situatie in combinatie met topsport. Tegenwoordig is zoiets gelukkig niet meer denkbaar.

Jiska Ravor Oldewarris van Sportpark Emmerhout (een van de nieuwe partners) gaf aan: Sinds 2017 is de Krajicek Foundation actief in Sportpark Emmerhout. Samen met buurtsportcoaches en rolmodellen wilden we hiermee een goed en veilig sportklimaat creëren. Ondertussen stonden er ouders te roken. Dit ging natuurlijk niet samen. We hebben toen Rookvrij borden opgehangen en spreken ouders aan op hun rookgedrag.

Wethouder Raymond Wanders: Ik vind het geweldig dat ook onze nieuwe partners duidelijk maken dat roken en kinderen niet samen gaat. Laten we vooral niet werken aan een beeld dat roken normaal is. Daarom rook je niet in het bijzijn van kinderen. Door zelf het goede voorbeeld te geven en andere organisaties enthousiast te maken voor een rookvrije generatie, hoop ik dat steeds meer kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

Tot slot: De weg maar een rookvrije generatie is er een van een lange adem: Het is belangrijk om door te blijven gaan. Maak het bespreekbaar, spreek mensen aan is vooral de boodschap. Het was een geslaagde bijeenkomst. Vol inspiratie en nieuwe ideeën ging iedereen weer naar huis.

Partners Alliantie Emmen Rookvrij
De volgende partners zijn toegetreden tot de alliantie: Cure Fysiotherapie Emmen, Voetbalvereniging Drenthina, WILDLANDS Adventure Zoo Emmen, Terra college, Koenen Bouw, Carmel College, Sportpark Emmerhout, Scouting St. Pancratius / Maria Immaculata Erica, Nieuw Weerdinge gezond, Leefstijlstraat, Primenius Emmen, Fitterleven.nu, Hondsrug College, Ondernemend Emmen.

Eerdere partners: Kinderwereld, Fysiotherapie Scheperpark, AtHomeFirst, RENN4, Apotheek de Vriendschap, Menso N.V., Esdal College, Stichting Naoberschap United (FC Emmen), GGD Drenthe, WSV Emmen, E.A.C. de Sperwers, Voetbalvereniging DZOH, VNN, Drenthe College, Zorggroep Tangenborgh, Icare, Sedna, SC Erica, Treant Zorggroep, Openbaar onderwijs Emmen, ZODHC EMCO-Groep, NHL Stenden Hogeschool, Dokter Schoonmaak en de Gemeente Emmen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda