Wijkvisie ‘Bargeres Verrast!’ vastgesteld

EMMEN - Mening inwoners centraal in plan voor toekomst Bargeres. Hoe zorgen we ervoor dat de wijk Bargeres een fijne plek blijft om te wonen, werken en ontspannen? Met die vraag gingen wijkbewoners, de gemeente Emmen, woningcorporaties Domesta en Lefier, welzijnsorganisatie Sedna, waterschap Vechtstromen en wijkvereniging


Bargeres de afgelopen periode samen aan de slag. De toekomstplannen zijn vastgelegd in de wijkvisie ‘Bargeres Verrast!’ die deze week is vastgesteld. Belangrijk onderdeel waren de meningen en de wensen van de wijkbewoners, die op meerdere momenten betrokken zijn geweest bij het opstellen van de visie. Daarnaast hebben professionele partijen die in de wijk actief zijn hun inbreng geleverd.

In het najaar van 2021 tekenden de zes samenwerkingsorganisaties al een intentieverklaring, waarin werd vastgelegd dat zij gezamenlijk aan de slag gaan de wijk, om er zo voor te zorgen dat het in toekomst nog fijner is om er te wonen en te leven. Enkele zaken die worden aangepakt zijn:
• De aanpak van het centrumgebied met een bruisend wijkhart
• Verbeterde leefbaarheid in de brinken
• Verbeterde veiligheid in het verkeer
• Meer woningen voor kleine huishoudens en senioren
• Meer mogelijkheden voor ontmoeting en ruimte voor initiatieven van inwoners
• Maatregelen die nodig zijn vanwege de klimaatverandering

Inwoners doen mee
Tijdens het maken van de wijkvisie zijn de inwoners van Bargeres meerdere keren gevraagd naar hun ervaringen en meningen, zoals in gesprekken en enquêtes. Dit heeft veel informatie opgeleverd. Hieruit bleek vooral dat de kwaliteit van het openbaar gebied, het aantal parkeerplekken en de onoverzichtelijke situaties in brinken aandachtspunten zijn. De voorlopige wijkvisie is voor inspraak huis-aan-huis verspreid. Hierop kwamen overwegend positieve reacties.

Panorama Lokaal
In deze wijkvisie zijn ook de resultaten verwerkt van de landelijke ontwerpwedstrijd Panorama Lokaal. Bargeres is één van de zeven wijken in Nederland waar ontwerpteams vorig jaar aan de slag zijn gegaan met de vraag: hoe maken we deze wijken uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, gelegen aan de rand van de stad, klaar voor de toekomst? Het gewonnen ontwerp van Bargeres gaat onder andere uit van het terugbrengen of beter zichtbaar maken van kenmerkende landschapselementen, zoals de verbinding met het Noordbargerbos, de oude boomwallen, een beekloop om regenwater af te voeren en een sterkere verbinding met het Oranjekanaal.

Het winnend team van Panorama Lokaal heeft ook ideeën over de manier waarop de leefbaarheid versterkt kan worden. Bijvoorbeeld door ruimte te geven aan eigen initiatieven van inwoners of door brinken anders in te richten. Deze ideeën zijn nagenoeg één-op-één opgenomen in de wijkvisie.

Vervolgacties
De wijkvisie geeft richting aan ontwikkelingen voor de toekomst. Wat willen we wel in de wijk en wat niet en hoe gaan we dat bereiken. Maar niet alles kan in één keer. Sommige zaken worden op korte termijn opgepakt of verder onderzocht. Zo wordt er een visie gemaakt voor het centrumgebied met als doel dit gebied beter bereikbaar, aantrekkelijker en levendiger te maken, met meer ruimte voor wonen en ontmoeting. Daarnaast wordt bijvoorbeeld met steun vanuit het Volkshuisvestingsfonds van het Rijk en extra investeringen vanuit de gemeente een start gemaakt met het verduurzamen van een aantal particuliere woningen en het opknappen van een deel van het openbaar gebied. Ook hierin wordt samengewerkt met de wijkbewoners en betrokken partijen. Zo wordt Bargeres stukje bij beetje aangepakt en toekomstbestendig gemaakt.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda