Aanpak eikenprocessierups in de gemeente Emmen

EMMEN - De eikenprocessierups zorgt nu al een paar jaar voor veel overlast. De gemeente Emmen zuigt nesten op en sinds vorig jaar bespuit ze ook preventief eikenbomen. Of er veel of weinig overlast komt, is deels afhankelijk van hoe effectief de maatregelen zijn, maar ook van de weersomstandigheden, zoals een koude of warme winter. De eikenprocessierups geeft overlast van mei tot en met juli. Naast het bespuiten van eikenbomen en het verwijderen van nesten, wil de gemeente een langdurige oplossing door de natuurlijke vijanden van de rups aantrekken.


“Alle eikenprocessierupsen bestrijden is onmogelijk. We moeten hier helaas mee leren leven. Uiteraard proberen wij de overlast zo laag mogelijk te houden door bespuiten en ruimen. Hieraan besteden wij jaarlijks 200.000 euro. Voor de lange termijn zaaien we op allerlei plekken kruidige bloemen en planten we bes-dragende struiken. Deze trekken vogels en insecten aan die de rupsen opeten.”, aldus René van der Weide.

Preventief bespuiten van eikenbomen
Om de kosten en de overlast beheersbaar te houden, spuit de gemeente van april tot begin mei bijna 9.500 bomen preventief op plekken met een hoog risico (in 2021 waren dat 7.000 bomen). Denk hierbij aan drukke winkelcentra, scholen/kinderopvangcentra of drukbezochte fiets- en wandelroutes. Uiteraard spuit de gemeente niet op plekken die zijn aangewezen als beschermde leefomgeving, omdat er vlinders of roeken zijn (Wet Natuurbescherming). Daar worden de rupsen weg gezogen, als die overlast geven. De gemeente spuit dit jaar ook meer in woonwijken. “Zoals altijd spuiten we in gebieden met een hoog risico. Deze gebieden krijgen voorrang. Op basis van alle meldingen gaan we dit jaar ook meer in woonwijken spuiten. We hopen hiermee de overlast voor inwoners bij hun huis te verminderen.”, legt René van der Weide uit. Welke plekken precies bespoten worden, kunnen inwoners zien op een kaart die op de website van de Gemeente Emmen staat: www.emmen.nl/rups. In totaal wordt 16% van alle eikenbomen in de gemeente bespoten.

Nesten ruimen
Door meer preventief te spuiten, kan de gemeente in de periode juni tot half augustus veel nesten ruimen op andere belangrijke plekken. De gemeente houdt de bomen en de rupsen nauwlettend in de gaten om te weten wanneer de rups zijn brandharen krijgt. Deze haren zorgen namelijk voor de overlast. Voor het opzuigen van de rupsen moet ze alleen wel wachten tot de rupsen ook echt op één plek een nest hebben gemaakt. Een gespecialiseerd bedrijf zuigt de nesten op.

Aantrekken natuurlijk vijanden
De beste oplossing om de eikenprocessierups te bestrijden is om zoveel mogelijk natuurlijke vijanden aan te trekken. Om deze vogels en insecten te verwelkomen, geeft de gemeente ook nog elk jaar 50.000 euro uit om de biodiversiteit te vergroten. Zo komen er op allerlei plekken kruidige bloemen en bes-dragende struiken en worden er meer verschillende bomen geplant. Ook het aangepaste maaibeleid blijft van kracht. Dat betekent dat de gemeente op plekken minder maait of in meerdere fasen maait. Al deze oplossingen hebben niet direct resultaat, maar het effect hiervan is op langere termijn zichtbaar. Inwoners kunnen zelf ook helpen door hun tuinen mooi te maken met de juiste bloemen en struiken die insecten en vogels aantrekken.

Melding maken van nest
Inwoners die een nest zien in de openbare ruimte, kunnen een melding doen via de website van de gemeente Emmen (www.emmen.nl/rups). Voor het verwijderen van nesten op eigen terrein kunnen inwoners zelf een bedrijf inschakelen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda