Gemeente Assen, Coevorden, Emmen en Midden-Drenthe steunen Vereniging Drentse Voedselbossen met subsidie van 60.000 euro.

EMMEN - Na Midden-Drenthe ondersteunen ook de gemeente Assen, Coevorden en Emmen de Vereniging Drentse Voedselbossen. Van iedere gemeente ontvangt de vereniging een financiële bijdrage van â?¬ 20.000,00 voor de pilot â??Drents voedselbosloketâ?? voor de periode 2023-2026 Met de steun van deze vier gemeenten bereikt de vereniging meer dan de helft van de inwoners van Drenthe met informatie en kennis.


Drents Voedselbosloket
Hoe start je een voedselbos? Hoe snoei je een appelboom? Wanneer doe je dit eigenlijk? Voor het starten of onderhouden van een voedselbos is wel wat kennis nodig. Daarom is het Drents Voedselbosloket van de Vereniging Drentse voedselbossen hét aanspreekpunt voor alle vragen over voedselbossen in Drenthe. Om dit loket op weg te helpen ontvangt de Vereniging Drentse Voedselbossen een subsidie van € 20.000,- van de gemeente Assen, Coevorden en Emmen. Het loket biedt lezingen, cursussen, advies, activiteiten en hulp aan. Gemeente Midden-Drenthe, voorloper in deze pilot, steunde de vereniging al eerder. In 2022 organiseerde de vereniging met steun van Midden-Drenthe 4 cursussen voor inwoners. Momenteel wordt gewerkt aan een bewonerscollectief met inpassing van een voedselbos midden in de wijk en aan verkend hoe voedselbosprincipes kunnen worden toegepast in gemeentelijk groen. Een en ander krijgt een plek in de voedselagenda van de gemeente.

Pilot Vereniging Drentse Voedselbossen
Met deze pilot ondersteunt de Vereniging Drentse Voedselbossen inwoners, ambtenaren, bedrijven en collectieve initiatieven met voedselbos vragen. Bovendien kunnen inwoners deelnemen aan de ‘cursus Ontwerp je Voedselbos’.

De Vereniging Drentse Voedselbossen is de snelst groeiende beweging in Noord- Nederland. Femmeke Huigens, projectleider Drentse Voedselbossen: ”De vereniging heeft haar oorspronkelijke doelstellingen binnen 1 jaar gehaald! Dit laat zien dat mensen in Drenthe sterk verlangen naar gemeenschapsvorming en praktische mogelijkheden in relatie tot voedselbossen. Inmiddels zijn er 207 leden en zo’n 250 voedselbos initiatieven aan de vereniging verbonden. Want het is niet zo moeilijk om een boom te planten, het is wel moeilijk om een voedselbos te laten overleven. Al deze leden dragen bij aan versterking van de leefomgeving, biodiversiteit, sociale cohesie en noaberschap.”

Samenwerkingen
De vereniging deelt kennis en ervaring op het gebied van voedselbossen. Dat doen ze niet alleen, maar samen met partnerorganisaties op gebied van natuur, onderwijs en landbouw.

Bovendien zorgt de vereniging, door het delen van kennis en ervaringen, voor het verrijken van Drentse kennis op het gebied van voedselbossen. De Vereniging Drentse Voedselbossen staat niet op zichzelf, maar werkt samen met vele partnerorganisaties op het gebied van natuur, landschapsbeheer, agrariërs en bedrijven. Daarnaast wordt de beweging die door de Vereniging Drentse Voedselbossen in gang is gezet als casestudie onderzocht door de Wageningen Universiteit. Hierbij staat de onderzoeksvraag centraal wat de sociale en economische effecten zijn van de Voedselbos Beweging in Nederland.

Femmeke Huigens: “Betrokken burgers en ondernemers in Drenthe tonen eigen regie, zij willen kennis delen, vermenigvuldigen en bundelen op het gebied van voedselbossen. Fijn dat de gemeenten Midden-Drenthe, Coevorden, Assen en Emmen dit erkennen en hun burgers ondersteunen door de vereniging een bijdrage te bieden. Op deze wijze versterken we lokale voedselproductie en modern noaberschap”.

Informatie over voedselbossen en alle cursussen zijn te vinden op www.drentsevoedselbossen.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda