Nieuwjaarsspeech Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen

EMMEN - Het thema is: Het stille midden in een verdeelde samenleving. Dames en heren, Beste inwoners van Emmen


1. Intro
Voorbereiding deze bijeenkomst. Zou ik mijn opkomst niet wat meer aankleden? Sprekers nemen tegenwoordig van alles mee. Er zijn leiders op deze wereld die hun betoog kracht bijzetten met een kettingzaag. Gereedschap en ik geen handige combi. Een voorzittershamer lukt nog net. Prins Claus deed zijn das af. Was in 1998 een gedenkwaardig moment.

Bevrijd u zelf en waag de reis naar het paradijs van de open kraag, moedigde de prins ons aan. Daarna gooide hij tijdens toespraak zijn das op de grond. Tegenwoordig is alles anders. Als je anno nu je opwachting maakt als Tweede Kamerlid dan ageer je tegen de kleur van de vloerbedekking.
Ik kijk er naar, verbaas mij en vrees dat ik er niet aan kan wennen. Van de uiterlijkheden naar de inhoud.

Dames en heren,
Trots Bijeenkomst vastgoedsector. Belang van de aanleg van de Nedersaksenlijn
“Meer dan verbinding tussen a en b” Het gaat ook om economische kansen, werkgelegenheid en woningbouw. Nu kent u mij als een groot voetballiefhebber Vergelijking met FC Barcelona. Mes que un club. Meer dan een club. FC Barcelona staat ook voor trots op Catalonië en verbondenheid met regio. Die verbondenheid met de regio voelen wij evenzeer. Daarom : Emmen veel meer dan een gemeente
Trots schreeuwen we niet van de daken. In plaats daarvan zingen wij: Hier kom ik weg. Een goed voornemen voor het komend jaar zou zijn: we maken de afspraak dat we onze schroom van ons afwerpen. Maar er zijn ook andere geluiden. Vorig jaar bezoek minister Robbert Dijkgraaf onze gemeente. Hij ging in gesprek met onderwijsinstellingen, met studenten en ondernemers. En keerde enthousiast terug naar Den Haag. Op Linked In plaatste hij vervolgens dit bericht. Ik citeer

“Emmen past geen valse bescheidenheid. Wat heb ik hier een hoop inspirerende mensen ontmoet en veel gehoord over de innovatieve initiatieven van onder meer NHL Stenden Hogeschool en Drenthe College. Zo zag ik het sterke samenspel tussen mbo- en hbo-studenten. Was ik onder de indruk van hoe mbo-studenten drempelloos kunnen doorstromen naar de Pabo. Hoorde ik over hoe de samenwerking tussen de zorg en het werkveld wordt opgezocht. Ging ik met ondernemers, onderzoekers en mbo-, hbo- en wo-studenten in gesprek over de Greenwise Campus; Wat een mooie plek waar onderwijs, onderzoek en innovatie samenkomen. Hiermee is Emmen wat mij betreft echt toonaangevend. Ik hoop dan ook dat deze initiatieven uitwaaieren over heel Nederland.”
Was getekend Robbert Dijkgraaf

Glimmen van trots. Lovende recensie van nota bene een minister. Nog meer aangename verrassingen. In het kader van de voorbereidingen van Koningsdag bezoek van NOS-ploeg. Keken hun ogen uit, repten over Franse pleintjes, dat schitterende kerkje en monumentale bomen. Zo bezien past ons geen valse bescheidenheid meer En trots ben ik. In maart aangestipt bij herbenoeming: gaat hartstikke goed met de gemeente Emmen. Boekje: “Gelukkig in Emmen”

Ik ben gesterkt in die overtuiging.
Natuurlijk, er blijft altijd werk aan de winkel; Emmen is niet af. De verbetering van onze sociaal-economische positie vergt inzet. Te veel mensen worstelen met de vraag: kan ik boodschappen en energierekening betalen? Ook zorg over ondermijning en jongeren die vatbaar zijn om in de criminaliteit te belanden. Maar tegelijkertijd moeten we ook onze successen vieren.

Want beste Emmenaren,
-Wij waren trotse gastheer van EK wielrennen -Van Gogh Drenthe: ode gebracht aan de erfenis van de beroemde schilder -Aanpak van het gebied tussen de Markt en winkelcentrum Weiert. -Onderscheidend op het terrein van groene chemie en circulaire economie -Bouw nieuw Centrum Beeldende Kunst -Plannen 50 miljoen te investeren in vernieuwing gymzalen en sporthallen. -Vervolg Regiodeal: belangrijk om kinderen die nu opgroeien over 30 jaar dezelfde kansen hebben als hun leeftijdsgenoten in de rest van Nederland. - We vangen buiten ons reguliere asielzoekerscentrum bijna 1000 Oekrainse vluchtelingen op; -Bekendmaking komst Koning en de Koninklijke familie op Koningsdag. Zijn we onfeilbaar? Ook wij maken fouten. Ook eerlijk toegeven en ervan leren. Versterken van Vertrouwen in de overheid begint hiermee.

3. De verdeelde samenleving
Enkele weken geleden uitnodiging van de Protestantse wijkgemeente Emmen-Zuid. Hoe het is om burgemeester te zijn in een verdeelde samenleving? Dat is een korte en tegelijkertijd ook indringende vraag. Sinds corona een samenleving die gist en borrelt. Als burgemeesters zijn we vooral getraind in het bouwen van bruggen. Overbruggen van tegenstellingen. Filosoof Bart Brandsma biedt een ander kader.

Hij concentreert zich op het ‘stille midden’: “Zolang het stille midden er is dat weerstand biedt aan wij-zij denken is er ook ergens in de samenleving rust en vrede.” Het zijn de vele mensen die je een stuk minder hoort, maar die genuanceerd denken over ingewikkelde thema’s. Enerzijds-anderzijds. Daarom is het belangrijk juist dat midden te blijven versterken. Voorkom dat je je uitspreekt voor de ene of de andere kant. Op wat overspannen binnenlandse politieke thema’s biedt dat zeker kansen. Of het nu gaat om stikstof, zwarte Piet of de opvang van asielzoekers, lijkt het “stille midden” een goed vertrekpunt voor de oplossing. Het biedt houvast.

4. Polarisatie
We hebben het “stille midden” nodig in een verdeelde samenleving. Verdeelde samenleving manifesteert zich ook binnen de gemeentegrens. Mensonterende taferelen in Ter Apel, overlast en incidenten veilige landers in Nieuw Weerdinge. Laat ik er geen doekjes om winden. Ik vind wat van gemeenten die consequent wegkijken bij vraag aandeel te leveren in opvang vluchtelingen. Ontluisterend, rijk land als Nederland waar we binnen een jaar met relatief gemak 100.000 Oekraïners opvangen. -humanitaire ramp in Ter Apel laat veel te veel gemeenten onverschillig. Uit angst voor een gebrek aan draagvlak in eigen omgeving. Solidariteit Nederland door toedoen van verzakende gemeenten flets begrip geworden De Spreidingswet dwingt ook de andere helft van de gemeenten tot noodzakelijke opvang. Als burgemeester probeer ik in Nieuw Weerdinge verbinding te zoeken. Laten zien dat je frustraties snapt, passende maatregelen treffen, verdere escalatie voorkomen.

Soms helpt het. Dagelijkse overlast en incidenten helpen niet in relatie tot draagvlak voor opvang asielzoekers. Daar maak ik mij zorgen over. Toch denkt het merendeel van de Nederlanders veel genuanceerder dan talkshows of opinie-peilingen ons doen geloven. Daar hoor je het “stille midden” niet. Als burgemeester richt ik mij op datzelfde “stille midden”. In Emmen wel de wil om er gezamenlijk uit te komen. Bezoek jaarlijks de Erkende Overleg Partners. Inzet gebiedswethouders. Verbinding zoeken met wijken en dorpen. Met besturen die zich met hart en ziel inzetten voor dorp of wijk. Ook de jeugd betrekken bij wat we als gemeente doen. Fijn dat kinderburgemeester Kirsten Alting en leden van kinderraad er vanavond ook zijn.

Ik kijk ook naar gemeenteraad
-collegepartijen en oppositie hebben de wil om met elkaar samen te werken.
-bereid naar elkaars argumenten te luisteren.
De laatste begrotingsvergadering was daar een mooi voorbeeld van. Houd de boel een beetje heel, was mijn oproep in maart toen ik werd herbenoemd. Blij dat we daar heel behoorlijk in slagen. Haal de Democratie Dichterbij en luister goed naar het “stille midden” Scherven in een verdeelde samenleving brengen geen geluk. Voetbalclub Naoberschap United zal altijd winnen. Of zoals de oplossing van de Volkskrant-puzzel luidt: “ik vind de zin van het leven dat je groeit van ik naar wij”. “Samen voor ons eigen”, was ooit enkel bedoeld als grap.

5. Koningsdag
Thema nieuwjaarsbijeenkomst; “Oranje Boven”. In juli samen met CdK bekendgemaakt dat de Koning Willem Alexander en de koninklijke familie op 27 april naar Emmen komen om Koningsdag te vieren. Unieke kans gemeente op eigentijdse en feestelijke manier in de etalage te zetten. We zijn trots op onze stad, dorpen en wijken Willen we aan de rest van Nederland laten zien en uitstralen. Bekendmaking: veel enthousiasme losgemaakt. 500 suggesties voor programma. Aantal overtrof verwachtingen. Geweldig.

6. Afronding
Dames en heren
Laten we er samen een onvergetelijke Koningsdag van maken. In mijn stoutste dromen ontvangen we niet alleen de Koning en de Koninklijke familie op het podium. Vieren daar ook het promotiefeest van FC Emmen (en het verrassende kampioenschap van Feyenoord). Wat zou dat fantastisch zijn. Kortom, er valt veel om naar vooruit te kijken. Staat u mij toe nog een persoonlijke noot aan toe te voegen. Mijn vrouw en ik hopen dit voorjaar voor het eerst grootouders te worden van een kleinzoon.

Jan Mulder: “Opa worden is fantastisch, opa genoemd worden verschrikkelijk”. Ik denk dat ik er wel mee kan leven Mag onze kleinzoon opgroeien in een gezond klimaat waarin het verdraagzame “stille midden” de maat aangeeft. Zoals de dichter des vaderlands Babs Gons mooi dicht: “en iedereen zegt wel wat maar hou ons verdorie gewoon even vast Je hoeft het niet te begrijpen (…) maar luister vooral ook naar ons Als we stil zijn Juist als we stil zijn”. Laten we ook in 2024 de boel een beetje heel houden. Luister daarvoor goed naar het stille midden.

Ik wens u en uw dierbaren een in alle opzichten goed, veilig en gezond 2024

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda