De langdurige zorg verandert en daarom houdt de gemeente Emmen een bijeenkomst

EMMEN - De langdurige zorg verandert. Dat heeft mogelijk gevolgen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Maandagmiddag 20 oktober vindt in het stadhuis van Emmen een bijeenkomst plaats van programma Zorg Verandert.

Zorg Verandert is een initiatief van tien cliëntenorganisaties. In de bijeenkomst komen de belangrijkste vragen en zorgen over de veranderingen aan bod die leven bij de deelnemers. Ook kijkt Zorg Verandert samen met hen vooruit naar betere, passende oplossingen én naar wegen om daar te komen.

Veranderingen in de zorg
Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen er vanaf 1 januari 2015 taken bij in het regelen van de zorg en ondersteuning. Voortaan krijgen mensen professionele zorg of ondersteuning die zij écht nodig hebben. Ook kijkt de gemeente naar wat mensen zelf kunnen en naar wat bijvoorbeeld de partner, buren en familie kunnen doen. De bijeenkomst in Emmen is bestemd voor iedereen die, direct of indirect, te maken heeft met de veranderingen in de zorg. Denk aan mensen die zelf zorg of ondersteuning nodig hebben én hun omgeving, zoals mantelzorgers, vrijwilligers, belangenbehartigers en cliëntondersteuners.

Vragen, twijfels en zorgen
Het programma bestaat onder meer uit een presentatie van programmaleider Cor Langedijk over de speerpunten, doelstellingen en activiteiten van Zorg Verandert. Hij bespreekt met de zaal de belangrijkste vragen, twijfels en zorgen die bij de deelnemers leven. Zoals over de indicatie door de gemeente, de ondersteuning van mantelzorgers door de gemeente en de communicatie met inwoners over de veranderingen. Er zijn ook vragen over de kennis van zorgaanbieders en gemeenten over mensen die specifieke zorg en ondersteuning nodig hebben. Andere punten zijn de rol van de wijkverpleegkundige en de eventuele eigen bijdragen.

Nieuwe taken van gemeenten
Bij iedere provinciale bijeenkomst van Zorg Verandert is een gastspreker aanwezig, zoals een lokale politicus of een directeur van een regionale organisatie uit de patiënten- en gehandicaptensector. Komende maandag in Emmen is een vertegenwoordiger van de gemeente gastspreker. De gemeentevertegenwoordiger beantwoordt de belangrijkste vragen over de lokale situatie en geeft toelichting op de nieuwe taken van de gemeente en wat van de inwoners wordt verwacht.

Praktische workshops
Na de presentaties zijn er aansluitend vier workshops. De thema’s zijn: ‘Versterk uw sociale netwerk’, ‘Maak uw plan’, ‘Vragen Verzameld!’ en ‘Meedoen aan Zorg Verandert’. Onder begeleiding van inhoudelijk deskundigen gaan de deelnemers in de workshops met elkaar het gesprek aan. Samen kijken ze naar mogelijke, passende oplossingen en hoe zij dit kunnen regelen.

Aanmelden
De provinciale bijeenkomst van Zorg Verandert in Emmen vindt maandag 20 oktober plaats in het stadhuis van Emmen, Raadhuisplein 1. Tijd: 13.00 uur – 17.30 uur. Aanmelden kan via www.zorgverandert.nl. Hier staat ook een overzicht van alle andere provinciale bijeenkomsten van programma Zorg Verandert.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda