Odd Fellows poetsen Stolpersteine

EMMEN - Sinds 2013 liggen er in de gemeente Emmen 138 Stolpersteine (ook wel bekend als Struikelstenen). Het zijn 138 herinneringsmonumentjes aan de gedeporteerde joden die zijn omgekomen in de concentratiekampen. Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. De stenen zijn aangebracht in de trottoirs, voor de vroegere woonhuizen van de mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.


De Stolpersteine zijn gemaakt van beton en op de kop zit een messing plaatje van 10 bij 10 centimeter, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden zijn gestanst.

Na verloop van tijd raken de stenen, mede door weersomstandigheden, vervuild en zijn daarom moeilijk leesbaar. Voor de gezamenlijke Odd Fellows in Emmen een reden om de stenen dit weekend een grondige poetsbeurt te geven. Het is de bedoeling dat de stenen voor de 4 mei herdenking allemaal gepoetst zijn.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda